Pahor bo odlikoval Serracchianijevo

Predsednik države Borut Pahor bo danes v Ljubljani z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednico Furlanije-Julijske krajine (FJK) Deboro Serracchiani. V zamejstvu temu državnemu odlikovanju ne ploskajo vsi, na slovenski strani pa pripombe prihajajo iz vrst SDS.

Takole se je tržaški župan Roberto Cosolini veselil z Deboro Serracchiani (oba Demokratska stranka) ob zmagi na deželnih volitvah leta 2013.  Foto: Damjan Balbi
Takole se je tržaški župan Roberto Cosolini veselil z Deboro Serracchiani (oba Demokratska stranka) ob zmagi na deželnih volitvah leta 2013.  Foto: Damjan Balbi

LJUBLJANA > V kabinetu Boruta Pahorja so zapisali, da bo Debora Serracchiani odlikovanje dobila za “prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja na dvostranski ravni ter za podporo razvoju slovenske manjšine v Italiji kot elementa zbliževanja med državama”.

Serracchianijeva, sicer pomembna članica Demokratske stranke, je predsednica dežele FJK postala aprila leta 2013, ko je kandidirala tudi s podporo slovenske stranke Slovenska skupnost (SSk).

A ravno zadnje čase je ta podpora zbledela. Dežela FJK je namreč decembra lani sprejela zakon o reformi krajevnih uprav, ki po prepričanju zamejskih organizacij in strank ogroža obstoj manjših slovenskih občin.

Podelitev slovenskega državnega odlikovanja, ki je bilo sicer po naših informacijah dogovorjeno že lani poleti, zdaj sovpada prav s časom teh trenj. Na to opozarja tudi deželni poslanec SSk Igor Gabrovec: “Reforma krajevnih uprav resnično ne upošteva specifik malih občin, kot so slovenske občine v zamejstvu, jih sili v združevanja in s tem se razvodeni narodna identiteta.”

A Gabrovec kljub vsem ne nasprotuje že dogovorjenemu odlikovanju. “Odlikovanje razumem kot spodbudo, da si bo predsednica dežele vzela k srcu spoštovanje pravic slovenske manjšine ter bo v to vložila več napora,” pravi Gabrovec.

Zamejski Pahor bi raje počakal

Tudi Samo Pahor iz društva Edinost v svojem javnem pismu Pahorju in Serracchianijevi dopušča možnost, da bi bilo odlikovanje lahko spodbuda, da bosta Italija in dežela FJK odločneje spoštovali italijanske in mednarodne predpise glede avtohtone slovenske narodne skupnosti, ki jih doslej nista. A zamejski Pahor bi za razliko od slovenskega predsednika Pahorja s podeljevanjem odlikovanj raje počakal, da bodo vse zaveze spoštovane.

Predsedniku Pahorju so zaradi napovedi tega odlikovanja po naših informacijah pisali tudi iz občine Števerjan, ki jo ogroža reforma deželne uprave v deželi FJK. Ravno zaradi tega sta poslanca SDS Danijel Krivec in Ljubo Žnidar v odprtem pismu Pahorja celo pozvala, naj ponovno razmisli o tem odlikovanju.

Uvertura za Renzija?

Serracchianijeva se bo danes srečala še z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Obisk predsednice FJK v Ljubljani je morda tudi nekakšna predhodnica obiska na še višji ravni. Po naših neuradnih informacijah, ki jih v uradu vlade za komuniciranje še niso uradno potrdili, namreč kmalu prihaja na obisk tudi italijanski premier Matteo Renzi. Serracchianijeva znotraj Demokratske stranke sodi v Renzijev krog in je tudi predstavnica stranke za promet in infrastrukturo.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano