Pahor: Vojska na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto

Slovenska vojska (SV) je po ocenah predsednika republike Boruta Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna, je glede na poročilo o pripravljenosti SV za lani opozoril Pahor. Izpostavil je predvsem pomanjkanje denarja.

Slovenska vojska je po ocenah predsednika republike Boruta 
Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto 
zapored. Ob njem sta ministrica za obrambo Andreja Katič in 
načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman. Foto: STA
Slovenska vojska je po ocenah predsednika republike Boruta Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Ob njem sta ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman. Foto: STA

LJUBLJANA > Poročilo o pripravljenosti SV za leto 2015 sta danes v predsedniški palači Borutu Pahorju predstavila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman.

Predsednik republike je v izjavi novinarjem opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa nezadostna.

Iz ocene stanja po Pahorjevem mnenju povsem jasno izhaja, da se je Slovenska vojska znašla v tako zaskrbljujočih razmerah predvsem zaradi pomanjkanja denarja. Ponovil je potrebo po zagotovitvi denarja za posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sistema. Ob tem se zaveda, je dejal, da več denarja za varnost ne pomeni avtomatično tudi več varnosti same.

Po Pahorjevem mnenju morajo v relativno kratkem času doseči politično soglasje o povečanih izdatkih za varnost. Potrebo po dodatnemu denarju za vojsko je ponovno navedla tudi Katičeva. Osterman pa je ocenil, da je SV na pragu kritične stabilnosti.

Dejavniki za ocene glede pripravljenosti SV so po Pahorjevih besedah popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter možen obseg usposabljanja. SV se je lani zmanjšala za dodatnih 540 pripadnikov. Tako je popolnjenost stalne sestave glede na dolgoročni program 88-odstotna, popolnjenost s pogodbeno rezervo pa le 36-odstotna.

STA


Najbolj brano