Pahor: Ko smo imeli velike ambicije in smo bili enotni, smo dosegli velike uspehe

Slovenci smo imeli vedno velike ambicije in takrat, ko smo jih imeli, in smo bili enotni, smo dosegli tudi velike uspehe, je ob današnjem dnevu suverenosti v predsedniški palači poudaril predsednik republike Borut Pahor. Z današnjim državnim praznikom obeležujemo dan, ko je pred 24 leti ozemlje Slovenije zapustil zadnji jugoslovanski vojak.

Slovenci smo imeli vedno velike ambicije in takrat, ko smo jih 
imeli, in smo bili enotni, smo dosegli tudi velike uspehe, je ob 
današnjem dnevu suverenosti v predsedniški palači poudaril 
predsednik republike Borut Pahor.  Foto: STA
Slovenci smo imeli vedno velike ambicije in takrat, ko smo jih imeli, in smo bili enotni, smo dosegli tudi velike uspehe, je ob današnjem dnevu suverenosti v predsedniški palači poudaril predsednik republike Borut Pahor.  Foto: STA

LJUBLJANA > V predsedniški palači je bil danes dan odprtih vrat, obiskovalci pa so si lahko ogledali poslopje predsedniške palače. Pred predsedniško palačo je postrojena tudi častna straža.

Obiskovalce je danes po krajšem kulturnem programu nagovoril predsednik Borut Pahor, ki je spomnil, da bomo decembra praznovali že četrt stoletja odkar smo Slovenci na plebiscitu odločili, da bomo ustanovili lastno državo.

Povedal je, da je bilo že takrat slišati, da so bile sanje velike večine Slovencev povezane s tem, da bi postali druga Švica. Pahor je septembra v Ljubljani na uradnem obisku gostil predsednico Švice Simonetto Sommarugo, ko pa ji je omenil želje Slovencev, mu je ta odgovorila, da je njena država stara 400 let, Slovenija pa jih šteje šele 25. Pahor je dejal, da morda tudi Švica, ki jo imajo danes mnogi v sanjah, pred 375 leti ni bila takšna, kot je danes.

Predsednik se je v svojem nagovoru spomnil nedavno preminulega Franceta Bučarja, ki nam je po njegovih besedah toliko lepega zapustil. “Ne samo glede preteklosti, zapustil nam je nekaj sporočil, ki nam sežejo v srca tudi glede naše prihodnosti. Da moramo biti pogumni, ambiciozni, da se ne smemo nikogar bati,” je povedal Pahor.

Obiskovalce predsednikove palače je ob dnevu suverenosti nagovoril tudi nekdanji namestnik poveljnika tedanje milice Boris Žnidarič. Poudaril je, da “beseda suverenost pomeni veliko, 25. oktobra 1991 pa smo jo resnično udejanjili”. Po njegovem mnenju je ta praznik logičen in vsebinski zaključek procesa osamosvojitve Republike Slovenije.

Žnidarič je dodal, da bi lahko politični analitiki proces osamosvajanja ocenili kot prekratko obdobje za zorenje naroda, vendar bi bilo to po njegovem narobe. Pojasnil je, da smo zahvaljujoč nekaterim okoliščinam, zlasti odločnemu odporu teritorialne obrambe in milice in seveda spretnim pogajalskim sposobnostim tedanjega političnega vodstva in nenazadnje tudi strokovnega vodstva notranjega ter obrambnega ministrstva, izpogajali podrobnosti umika jugoslovanske armade iz Slovenije.

“Bili smo odločni in ciljno usmerjeni. Z jasnim načrtom delovanja ter s kratkimi in jasnimi povelji. Mislim, da te potrebujemo tudi danes,” je ocenil Žnidarič.

STA


Najbolj brano