Pahor: EU potrebuje dolgoročno vizijo

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem nagovoru udeležencem 20. posveta slovenske diplomacije izpostavil, da EU potrebuje bolj izdelano vizijo, kot jo ima danes, če želi preživeti in se krepiti, kar je nacionalni interes Slovenije. Prepričan je, da je potreben nov poskus oblikovanja evropske ustave.

Predsednik države Borut Pahor Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednik države Borut Pahor Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRDO PRI KRANJU > “Begunska kriza je razkrila, da v sedanji pravni in politični arhitekturi odnosov in odgovornosti tako verjetno ne bo šlo naprej na dolgi rok,” je dejal Borut Pahor in dodal, da EU v razmerah, ko glede begunske krize in drugih vprašanj potrebuje praktične korake in hitre odločitve, potrebuje tudi dolgoročno vizijo.

Nujna je skupna evropska politika glede begunske problematike

“Begunska kriza je prej ilustracija kot vzrok krizam, ki smo jim priča v EU. Če bi mi imeli politike in institucije, ki bi bile adekvatne takim izzivom, bi begunsko vprašanje reševali uspešneje tako iz humanitarnega kot varnostnega vidika,” je ocenil Pahor in dodal, da je zdaj treba še enkrat poskusiti oblikovati evropsko vizijo in predlog ustave ter v državah članicah izvesti referendume za njeno uveljavitev.

Hkrati si je po njegovem mnenju treba prizadevati oblikovati skupno evropsko politiko glede begunske problematike. Če bi to spodletelo, bi bile lahko posledice za celotno identiteto EU zelo velike. Zato begunsko krizo ocenjuje kot velik preizkus za Evropo.

“Slovenija mora biti tam, kjer sta Nemčija in Francija”

Neposredni interes Slovenije vidi v krepitvi EU in zveze Nato ter umestitvi v najbolj povezan del Evrope. “Slovenija mora biti tam, kjer sta Nemčija in Francija,” je poudaril in kot enega izmed treh osrednjih letošnjih ciljev dodal utrjevanje razumevanja in prijateljstva z vsemi narodi in državami po svetu.

“Nimamo velikih odprtih političnih vprašanj z nikomer, kar bi nas postavljalo v nevaren ali delikaten položaj,” je spomnil in dodal, da nam to odpira možnosti, da stkemo nova prijateljstva in obudimo stara. Zavzel se je tudi za urejene odnose s Hrvaško. “Dokler arbitražno sodišče dela, Slovenija nima druge strategije od te, da razvija dobro, vsestransko sodelovanje s Hrvaško,” je poudaril.

Za osrednji cilj slovenske zunanje politike vidi krepitev miru in varnosti ter zavzemanje za mirno reševanje sporov. “Moja ocena je, da je sedanja arhitektura mednarodne politike in varnosti še sposobna ob določenih pogojih reševati najbolj aktualna vprašanja glede varnosti. Zato se glede tega velja potruditi po naših najboljših močeh,” je dejal.

Kritični, a tudi ponosni

Ker 20. posvet diplomacije sovpada s 25-letnico samostojnosti Slovenije, je Pahor potegnil črto pod četrt stoletja: “Ob dolžni kritični distanci do vsega, s čimer nismo zadovoljni, smemo biti ponosni na dosežke, ki so dediščina tega časa, naših ravnanj, odločitev in zavzetosti,” je dejal Pahor, ki je zato prepričan, da se morajo predstavniki Slovenije znati ponosno in samozavestno postaviti za državo.

“Z zadoščenjem lahko pogledamo v čas nazaj in z odgovornostjo v čas naprej in to brez strahu, saj nam ta nič ne pomaga, ter z vsemi izkušnjami, ki nam utegnejo priti še kako prav,” je v polurnem nagovoru sklenil Pahor, ki je nato pogovor z diplomati nadaljeval za zaprtimi vrati.

Tridnevni posvet slovenske diplomacije, ki ga gosti minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, bodo na Brdu pri Kranju sklenili v sredo.

STA


Najbolj brano