Pahor: Z Janšo se ne strinjam, volitve so bile legitimne

Predsednik republike Borut Pahor se je v oddaji Epilog na Pop TV odzval na pismo vodstva SDS predsednikom države, vlade in DZ, v katerem podpisniki pod vprašaj postavljajo legitimnost zadnjih parlamentarnih volitev. Pahor je dejal, da se glede tega ne strinja s predsednikom SDS Janezom Janšo, po njegovem mnenju so bile volitve povsem legitimne.

"Volitve so bile razpisane v skladu z ustavo in zakoni, na njih so 
sodelovali vsi, ki so danes v parlamentu, in tudi tisti, ki niso 
dobili podpore. Z rezultati so bili lahko nezadovoljni ali pa 
zadovoljni, vendar pa so jih sprejeli. Vsi so tudi sprejeli 
mandate," je dejal predsednik republike. Foto: STA
"Volitve so bile razpisane v skladu z ustavo in zakoni, na njih so sodelovali vsi, ki so danes v parlamentu, in tudi tisti, ki niso dobili podpore. Z rezultati so bili lahko nezadovoljni ali pa zadovoljni, vendar pa so jih sprejeli. Vsi so tudi sprejeli mandate," je dejal predsednik republike. Foto: STA

LJUBLJANA > "Volitve so bile razpisane v skladu z ustavo in zakoni, na njih so sodelovali vsi, ki so danes v parlamentu, in tudi tisti, ki niso dobili podpore. Z rezultati so bili lahko nezadovoljni ali pa zadovoljni, vendar pa so jih sprejeli. Vsi so tudi sprejeli mandate," je dejal predsednik republike v pogovoru, katerega del so objavili na spletni strani 24ur.com.

Vodstvo SDS je namreč na predsednika republike, vlade in državnega zbora naslovilo pismo, v katerem predlaga sestanek, na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS".

Po mnenju SDS "bi mesto predsednika DZ in mesto predsednika vlade danes verjetno zasedal nekdo drug, če ne bi lani prišlo do zlorabe sodstva za odstranjevanje političnih tekmecev iz volilne kampanje", sum v nelegitimnost zadnjih volitev v DZ pa je bil po mnenju vodstva SDS dokončno potrjen z odločbo ustavnega sodišča.

Pahor je za Epilog še dejal, da se je z Janšo danes slišal po telefonu in da sta se dogovorila za neformalno srečanje.

STA


Najbolj brano