Pahor: Sprava ni dogodek, je stanje duha

Predsednik republike je danes v predsedniški palači sprejel svojce žrtev vojne za Slovenijo. V nagovoru navzočim je izpostavil zlasti duh sodelovanja, ki je slovenski narod krasil v času osamosvajanja.

Borut Pahor Foto: STA
Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Obenem pa je Borut Pahor opozoril na nepremostljive razlike v času 2. svetovne vojne ter pozval k spravi. “Sprava ni dogodek, je stanje duha,” je dejal.

Pahor je na predvečer dneva državnosti priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

V nagovoru je poudaril, da smo svojo državo pred skoraj četrt stoletja lahko ustanovili zato, ker je vladal duh sodelovanja. To sodelovanje je omogočilo, da smo kljub razlikam dosegli enotnost, da smo na plebiscitu izglasovali, pozneje pa formalno ustanovili in razglasili samostojno državo ter jo v vojni, v kateri so nekateri darovali tudi svoja življenja, tudi ubranili.

Tričetrt stoletja nazaj je bilo drugače, je opomnil Pahor. V času narodnega razkola ni bilo sodelovanja, bile so le nepremostljive razlike. Še danes po njegovih besedah vidimo rane časa, ko je brat dvignil roko nad brata.

Kot je opozoril Pahor, ne moremo nikoli dokončno vedeti, ali so bile to zadnje velike preizkušnje naroda. Zato moramo zavoljo zgodovinskih izkušenj razumeti pomen političnega in vsakega drugega sodelovanja in ne izključevanja, je poudaril.

Če bi do preizkušnje prišlo, moramo biti Slovenci po njegovih besedah “dovolj spravljeni, da bomo pripravljeni”. “Med nami je dovolj tistega, kar nas povezuje, da bomo stopili skupaj in se postavili za nacionalne interese. To je naša pravica in dolžnost,” je še poudaril predsednik republike.

Pahorju se je za sprejem v imenu svojcev zahvalil vojni invalid Drago Koprčina in pozval pristojne, naj skupini svojcev namenjajo dovolj pozornosti.

Današnjega sprejema pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se med drugim udeležili tudi predsednik vlade Miro Cerar, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, generalni direktor policije Marjan Fank, načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in predsednik DS Mitja Bervar.

Györkös Žnidarjeva in Fank sta ob današnjem dnevu policije v avli notranjega ministrstva tudi položila venec k spominski plošči, posvečeni policistom, ki so izgubili življenje v osamosvojitveni vojni. Pri tem so se jima pridružili še direktor uprave uniformirane policije Srečko Jarc, direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj in predsednik Združenja Sever Tomaž Čas. Kot piše na spletni strani notranjega ministrstva, so venec položili tudi k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo, ki se nahaja na ljubljanskih Žalah.

Dan policije obeležuje osamosvojitveno vojno, v kateri je padlo šest policistov, 18 pa jih je bilo ranjenih. Za Slovenijo so umrli Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger.

STA


Najbolj brano