PBS zaprla račune, socialni upravičenci ostali brez denarja

Nekateri prejemniki socialne denarne pomoči, ki jo prejemajo na račun pri Poštni banki Slovenije (PBS), so v četrtek ostali praznih rok. V banki se sklicujejo na "politiko racionalizacije procesov" in trdijo, da so komitente o nameravanem zaprtju računov obvestili dva meseca prej.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > "Poštna banka Slovenije je sprejela politiko racionalizacije procesov in zniževanja stroškov. Posledično je bila sprejeta odločitev, da bo ukinila račune z izjemno visokimi aktivnimi blokadami, za katere dolgoročno ne more pričakovati možnosti njihovega poplačila," so odgovorili s PBS.

Računov niso zaprli vsem komitentom, ki prejemajo socialno pomoč

Dodajajo, da je banka komitente o nameravanem zaprtju njihovih računov obvestila vsaj dva meseca prej in sicer v skladu z zakonom o plačilnih storitvah in splošnimi pogoji poslovanja z osebnimi računi. Komitenti so tako bili po navedbah PBS pravočasno obveščeni.

Računov niso zaprli vsem komitentom, ki prejemajo socialno pomoč, poudarjajo. Dodajajo, da so upoštevali datume nakazil socialnih pomoči in računov tik pred dnevom nakazil niso zapirali. Koliko je takih, ki so 21. avgusta ostali brez socialne denarne pomoči, v banki niso znali povedati, ker so pristojni po besedah vodje oddelka tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi PBS Gordane Dragić danes že odšli. Odgovor je obljubila za ponedeljek.

Na Centru za socialno delo (CSD) Moste-Polje so potrdili, da je nekaterim prejemnikom socialne denarne pomoči račune zaprla le PBS. "To pomeni, da denarja niso dobili, ker ga je PBS vrnila nazaj na ministrstvo in preden ga bo ministrstvo ob novi obdelavi znova poslalo, morajo to na centrih v sistemu označiti "v funkcionalo", kar pomeni, da bodo denar dobili na roke," so pojasnili na CSD.

Denar bodo dobili morda 4. ali pa šele 21. septembra

Kdaj bodo dobili denar, jim bodo na CSD povedali prihodnji teden; bo to morda 4. ali pa šele 21. septembra, ko bo redno nakazovanje socialne denarne pomoči. Pred tem datumom denarja ne morejo dobiti, ker nimajo denarja, da bi ga založil, so še povedali na CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da če se račun prejemnika denarne socialne pomoči zapre na dan izplačila, se mora ta zglasiti na pristojnem centru za socialno delo z novim računom. CSD ministrstvu posreduje dopis za ponovno nakazilo, ki se izvede v petih delovnih dneh od obravnave dopisa.

Če gre za hudo materialno stisko, lahko predhodno sredstva založi CSD, ministrstvo pa naknadno nakaže denar CSD, še pravijo na ministrstvu. Dodajajo, da bodo tudi v tem primeru denar izplačali na tak način, če upravičenci ne bodo navedli novega računa za nakazilo denarne socialne pomoči.

STA


Najbolj brano