Ovadba zaradi spornih poslov Zvona Ena Holdinga

Odvetniki, ki so jih največji upniki Zvona Ena Holdinga pooblastili za ukrepanje proti nekdanjim vodilnim v tem propadlem cerkvenem finančnem holdingu, so vložili prvo kazensko ovadbo. Nepravilnosti naj bi razkrivala revizija domnevno spornih poslov v Zvonu Ena Holdingu, ovadba pa naj bi bila vložena zoper nekdanjo upravo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

MARIBOR > Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki so ga največji Zvonovi upniki pooblastili za ukrepanje proti odgovornim in vložitev morebitnih tožb in ovadb, je ovadbo na specializirano državno tožilstvo dal zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri tem naj bi prišlo tudi do večje premoženjske koristi oziroma škode, poroča današnji Dnevnik.

Uradno ni znano, kdo je ovaden, časnik pa po dostopnih podatkih sklepa, da bi lahko zaporna kazen v višini od enega do osmih let grozila nekdanjemu dolgoletnemu prvemu možu Simonu Zdolšku in članici uprave Mateji Vidnar. Oba sta namreč funkciji opravljala od ustanovitve tega cerkvenega finančnega holdinga leta 2003 do stečaja v februarju 2012.

V revizijskem poročilu je ugotovljen obstoj možne odškodninske odgovornosti tako Zdolškove uprave kot nadzornikov pod vodstvom Mirka Krašovca, nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije, ki se že zagovarja zaradi obtožb v zadevi Betnava. Uprava naj bi namreč več kot leto dni zamujala z razglasitvijo insolventnosti in izpeljala posle, s katerimi je po mnenju revizorjev privilegirala določene upnike.

Samo v obdobju izpodbojnosti, ki je trajalo od konca leta 2009 do začetka prisilne poravnave v marcu 2011, je bilo sklenjenih več poslov, s katerimi naj bi bilo oškodovano premoženje Zvona. Med temi je spornih za 846.000 evrov nakazil, med drugim svetovalnemu podjetju Vep.Net, ki je bilo v lasti družb iz kroga NFD, sicer delničarja Zvona.

Po ugotovitvah revizorjev je bilo spornih tudi za več milijonov evrov plačil in posojil prijateljskim oziroma povezanim družbam, pa tudi prodaja papirnice Goričane.

Preiskav poslov, povezanih s propadlima Zvonovoma, je še več. Ena od njih je izginotje hrvaške Luke Zadar iz stečajne mase Zvona Dva Holdinga in 20-milijonsko oškodovanje upnikov. Ukrepali so tudi v Banki Celje in zaradi suma preslepitve pri pridobitvi posojila za projekt postavitve telekomunikacijskega operaterja T-2 ovadili odgovorne v družbah, ki so najele bančna posojila.

STA


Najbolj brano