Otrok v bolnišnico, mama pa na dopust

Če otrok zboli in mora v bolnišnico, lahko eden od staršev brezplačno sobiva z njim v bolnišnici (do otrokovega šestega leta starosti). A za to mora koristiti dopust, saj mu po zakonu v tem času ne pripada nadomestilo za nego bolnega otroka.

Velika večina staršev izkoristi zakonsko ponujeno možnost in biva z otroki v bolnišnici Foto: J James Joiner
Velika večina staršev izkoristi zakonsko ponujeno možnost in biva z otroki v bolnišnici Foto: J James Joiner

PRIMORSKA >Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), ki je stopil v veljavo že leta 2008, določa, da lahko eden od staršev sobiva z otrokom (do šestega leta starosti) v bolnišnici za čas otrokovega zdravljenja, pri čemer ima starš iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnici.

V tem času pa starši po zakonu niso upravičeni do nadomestila za nego, “saj je nega bolnega otroka zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi”, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zato staršem svetuje, da za čas začasne zadržanosti od dela zaradi bivanja v bolnišnici izkoristijo lastni dopust ter da se starša pri bivanju v bolnišnici izmenjujeta.

Pravica do nadomestila zaradi nege otroka pripada enemu od staršev oziroma rejniku in skrbniku, kadar otroka dejansko neguje in varuje, oziroma zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju, kadar dejansko neguje in varuje otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja. To pravico lahko upravičenec uveljavlja do dopolnjenega 18. leta otrokove starosti, oziroma dokler traja roditeljska pravica. Vir: ZZZS.

Kaj pa otrokove pravice?

Marsikateremu staršu se ne zdi prav, da si mora vzeti dopust, če želi biti ob svojem bolnem otroku v bolnišnici. Tudi koprska pediatrinja dr. Metka Bem meni tako. Poleg tega se ji zdi to povsem neusklajeno s konvencijo o otrokovih pravicah, ki jo je Generalna skupščina ZN sprejela leta 1989, njena podpisnica pa je tudi Slovenija. “Po eni strani smo otroku zagotovili, da ima tudi takrat, ko je v bolnišnici, lahko starše ob sebi, kar je nenazadnje dobrodošlo tudi za bolnišnice, saj starši s svojo prisotnostjo razbremenijo medicinsko osebje, po drugi strani pa staršem onemogočamo, da bi bili ob svojih otrocih. Vsi si namreč med otrokovo hospitalizacijo ne morejo vzeti dopusta,” opozarja dr. Bemova.

Ker iz lastnih izkušenj ve, kako hudo je staršu, ko mora otrok v bolnišnico, sama pokliče njegovega osebnega zdravnika in mu predlaga, naj staršu odobri bolniško. “Ko si zaskrbljen za otrokovo zdravje, ne moreš zbrano opravljati svojega dela. Mnogi osebni zdravniki so tolerantni in staršu odobrijo bolniško. Se pa najdejo tudi takšni, ki tega ne razumejo,” pove.

Najpogostejši razlogi za napotitev otroka v bolnišnico so težave z dihanjem, prebavne motnje in razna infekcijska stanja, ki zahtevajo dodatne preiskave.

V povprečju dva do tri dni v bolnišnici

Velika večina staršev izkoristi zakonsko ponujeno možnost in biva z otroki v bolnišnici, pojasnjuje dr. Irena Cetin Lovšin, predstojnica pediatričnega oddelka v izolski bolnišnici. Ležalne dobe otrok so se sicer v zadnjih letih precej skrajšale. V povprečju trajajo dva do tri dni, le deset odstotkov hospitalizacij je daljših (do dva oziroma tri tedne). Prav pri teh nastane problem. “Nekateri starši si vzamejo dopust - starša se običajno pri tem izmenjujeta -, nekateri dobijo bolniško, včasih na pomoč priskočijo tudi stari starši ... Osebno sicer menim, da po otrokovem četrtem letu ni več nujno potrebno, da so starši ves čas prisotni v bolnišnici,” pravi.“Da se razumemo: staršem nihče ne odreka pravice, da so čez dan ob svojem otroku, spijo in hranijo pa se lahko doma, ko je to seveda mogoče,” je prepričana. Kot še dodaja, bi zdravstvena zavarovalnica denar, ki ga zdaj namenja za kritje stroškov za sobivanje staršev v bolnišnici, tako raje namenila za preiskave in ambulantno diagnostiko.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano