Osnovnošolci in dijaki na pragu odločitve

Bodoči dijaki in študenti bodo v petek in soboto obiskali informativne dneve na fakultetah in srednjih šolah. Na slednjih se bodo jutranji informativni dnevi pričeli ob 9. uri, na fakultetah ob 10. uri, popoldanski pa povsod ob 15. uri. Velja nekaj izjem, zato je več informacij na voljo na spletnih straneh srednjih šol in fakultet.

Dijake in študente jutri pričakujejo tudi na koprski Fakulteti za humanistične študije (fotografija je iz leta 2013). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dijake in študente jutri pričakujejo tudi na koprski Fakulteti za humanistične študije (fotografija je iz leta 2013). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > > Prvi stik z novo stopničko v izobraževanju bodo jutri doživeli tako osnovnošolci zadnjega razreda kot tudi dijaki četrtega letnika. Za marsikoga bo to ena bolj prelomnih odločitev v življenju, saj bo vplivala na njihovo kasnejšo karierno pot.

Informativni dnevi so torej pomembni predvsem za tiste, ki o smeri nadaljnjega šolanja še niso povsem prepričani.

Razpisana mesta

Univerza na Primorskem je v študijskem letu 2015/2016 razpisala skupno 1575 mest, od tega 1260 za redni študij in 315 za izredni študij. Univerza v Novi Gorici ima na voljo 227 mest; za redni študij 190, za izredni pa 37 mest.

V Sloveniji je za bodoče dijake na voljo 23.648 mest, za bruce pa 19.760.

V Obalno-kraški regiji so v šolskem letu 2015/16 za srednje šole razpisali 1196 mest. V Notranjsko-kraški je na voljo 370 mest, na Goriškem pa 1364.

Za vpis v srednje šole se rok za prijavo za vpis izteče 3. aprila. Stanja prijav pa bodo objavili 9. aprila.

Na fakultetah je rok 5. marec; prijava bo potekala elektronsko. 3. aprila bodo fakultete objavile število prvih prijav za posamezno smer.

Bodoči dijaki in študenti naj se pred obiskom fakultet in srednjih šol dobro informirajo o poteh in avtobusnih povezavah do tja. Več informacij o lokacijah fakultet v Ljubljani, urah in linijah vlakov in avtobusov ter zemljevid je na voljo v brošuri Info dnevi 2015. Dijaki zaključnih letnikov so jo dobili na srednjih šolah, na voljo pa je tudi na spletni strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU).

Na pomembnih mestih info točke

Na Titovem trgu v Kopru bo dijakom tradicionalno na voljo info točka UP in ŠOUP, kjer bodo lahko pokramljali in spili topel čaj.

Bodočim študentom, ki prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, bo tudi letos na voljo brezplačni avtobusni prevoz iz Murske Sobote v Portorož, z vmesnimi postajami.

V Ljubljani bo študentska organizacija skrbela za usmerjanje dijakov. Informatorji bodo aktivni na najbolj prehodnih točkah.

Fakultete bodo dijakom podrobneje predstavile vsebino izbranih študijskih programov in možnosti nadaljnjega študija ali zaposlitve po zaključenem dodiplomskem študiju. Študenti bodo dijake med drugim seznanili z informacijami o študentski prehrani, predstavili pa bodo tudi obštudijske aktivnosti in projekte na področju športa, kulture, mednarodnega sodelovanja in sociale. Dijaki si bodo lahko ogledali tudi prostore izbrane fakultete.

Prav tako bodo na srednjih šolah seznanili bodoče dijake s programi, ki jih izvajajo in z njihovimi posebnostmi.

POLONA ERŽEN


Najbolj brano