Osnovne šolske potrebščine nas hitro olajšajo za 200 evrov

Starši šolarjev so že pred meseci prejeli sezname učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih potrebščin, brez katerih učenec ali dijak ne moreta napredovati skozi šolsko snov. Velika večina osnovnih šol ponuja brezplačne učbenike iz šolskega učbeniškega sklada. Delovne zvezke in še kaj pa je treba kupiti in iz denarnice hitro izgine najmanj 200 evrov.

Te dni so knjigarne in papirnice polne staršev, ki kupujejo 
delovne zvezke in ostale šolske potrebščine. Fotografija je 
nastala v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija
Te dni so knjigarne in papirnice polne staršev, ki kupujejo delovne zvezke in ostale šolske potrebščine. Fotografija je nastala v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Na OŠ Koper, denimo, prvošolec potrebuje dva delovna zvezka, za katera bodo starši odšteli 47,50 evra, v 9. razredu pa štiri delovne zvezke, ki stanejo 64,30 evra. Zraven sodijo še šolska torba, copati, puščica, barve, ravnila, šilčki in radirke, seveda tudi navadni zvezki ...

Ko sta dva zaposlena, je lažje

Te dni sta tudi Mestna knjigarna Nova Gorica in koprska knjigarna in papirnica Libris polni že v zgodnjih jutranjih urah. Starši v spremstvu otrok prihajajo po zavitke že pred tedni naročenih delovnih zvezkov. Ida Sluga, poslovodkinja novogoriške knjigarne, nam pove, da je zahtevanih delovnih zvezkov vsako leto manj, večina staršev pa še vedno plača celoten znesek nakupa.

Koprska sogovornica, mama dveh šoloobveznih otrok, učencev 4. in 8. razreda, bo za delovne zvezke namenila 210 evrov. “Samo eden od naju z možem dela, zato je ta strošek za nas precejšen. Res pa je, da že tri leta otrokom nisem kupila ne nove šolske torbe ne puščice. Torbe še iščemo. Predvidevam, da nas bo začetek šolskega leta z vsemi potrebščinami vred stal okoli 500 evrov,” nam pove mama, ki noče biti imenovana.

Očka Orlando, Koprčan, je obiskal Libris tudi zaradi delovnih zvezkov. “Če bi bili brez službe, bi bili ti nakupi zelo dragi. Tako pa še zmoremo. Iz izkušenj lahko povem, da so splača kupiti šolsko torbo po pričetku šole, saj jim cene že drugi dan znižajo tudi za 50 odstotkov,” poda svoj nasvet staršem, ki bi radi kupili tisto, kar si otrok želi, ob tem pa še zmogli plačati položnice in mesarju odšteti denar za kilogram zrezkov.

Maja Marušič je mama treh šoloobveznih otrok, med katerimi je tudi prvošolka Sara. Šole se zelo veseli, z njo pa tudi starši. “Vse tri otroke bomo končno imeli na isti lokaciji,” se nasmeji mama Maja. Družina je za delovne zvezke odštela okoli 250 evrov, za ostale šolske potrebščine pa še 150 evrov - v znesek šolske torbe niso vštete. “Dosti denarja je naneslo, vendar smo bili pripravljeni na stroške. Vedeli smo, kaj nas čaka,” pojasni naša sogovornica. Vse, kar so potrebovali, so kupili že pred počitnicami, potem je Maja Marušič kar nekaj tednov zavijala zvezke in z otroškimi imeni označevala šolske predmete. Vrečko za copate pa je izdelala “zlata” nona, kot ji rečejo, in tako prispevala nekaj domače ustvarjalnosti v Sarin šolski vsakdan.

Občinska pomoč staršem

Mnogi starši stroškov ne zmorejo sami. Pomagajo jim Rdeči križ, Škofijska Karitas in tudi centri za socialno delo. Letos je koprski Center za socialno delo prosilo za pomoč še več staršev kot lani. Prejeli so 283 vlog za občinsko denarno pomoč za nakup šolskih potrebščin (lani 251 vlog, še leto poprej pa 230 vlog). Občina namenja učencem prvega do petega razreda osnovne šole 70 evrov, učencem šestega do devetega razreda pa 90 evrov. Starši lahko s tem denarjem kupijo vse učne pripomočke in tudi delovne zvezke, ki jih njihovi otroci, ki obiskujejo osnovno šolo, potrebujejo, sta pojasnili Tjaša Rodman, direktorica CSD Koper, in tamkajšnja socialna delavka Romina Zajc Mejak.

Več pisanja v zvezke

Seznami delovnih zvezkov nastajajo na predlog učiteljev v sodelovanju s svetom staršev. “Starši nam morajo zaupati, da bomo naredili vse, da bo nakup čim bolj poceni in obenem tudi kakovosten. Šele ko ugotovijo, da tega očitno nismo naredili, pa naj nas opozorijo,” pravi Anton Baloh, ravnatelj OŠ Koper.

Na naše vprašanje, ali je šola vse bolj draga, odgovarja, da se mu ne zdi tako. “Potrebščine, ki jih kupimo v prvem razredu, so uporabne še nekaj let. Staršem prvošolčkov smo na dosedanjih sestankih jasno povedali, da lahko sami doma izdelajo vrečke za copate, prtičke, da lahko otroci k likovnemu pouku prinesejo očetovo srajco. Nekateri starši to tudi naredijo, otroci pri tem sodelujejo in se že vnaprej prepričajo, da ima takšen domač izdelek posebno vrednost. Potrošniška zgodba se namreč lahko začne že zelo zgodaj ali pa tudi ne,” dodaja Anton Baloh.

Knjiga ne more biti brezplačna

Ingrid Celestina iz koprske knjigarne in papirnice Libris že vrsto let pripravlja zavitke delovnih zvezkov za starše in sliši zgodbe, ki spremljajo začetek šolskega leta. “Nekomu, ki je v socialni stiski, je takšen nakup zagotovo v finančno breme. To so starši, ki svojim otrokom ne morejo privoščiti različnih tečajev, izvenšolskih dejavnosti, glasbene šole. Nad cenami pa se pritožujejo tudi tisti, ki niso socialno ogroženi in otrokom lahko privoščijo nekaj več. Zavedati se moramo, da knjiga ne more biti brezplačna, da delovni zvezek otroci navsezadnje uporabljajo deset mesecev in da v nekaterih poklicnih srednjih šolah isti učbenik angleščine uporabljajo vsa tri leta. Če je učencu iz mesta delovni zvezek iz glasbe odveč, saj obiskuje še glasbeno šolo, pa je za tistega na podeželju morda edini stik z razsežnostmi, ki jih lahko glasba ponuja,” še eno razmišljanje o našem odnosu do šole ponudi Ingrid Celestina.

Stefano Lusa, oče prvošolke, pa razmišljanje o dragi šoli sklene z naslednjo kritiko. “Glede na stroške in aktivnosti, ki jih šole nudijo, se moramo zavedati, da znanje nekaj stane. Bolj kot to, ali je šola draga ali ne, me moti, da se je v preteklih letih odrekla svojemu vzgojnemu delu in ohranila samo izobraževalnega. Ne zna reševati konfliktov in je stres za vso družino,” pravi.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano