Osica je začela reševati kostanj

Strokovnjaki novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda so včeraj po kostanjevih drevesih v nasadu na vrtojbenskem polju raztrosili prvih 150 osic, naravnih sovražnic šiškarice, ki uničuje slovenske kostanje.

V kostanjev nasad so izpustili osice, ki bodo obračunale s 
šiškarico.  Foto: Žiga Živulović Jr
V kostanjev nasad so izpustili osice, ki bodo obračunale s šiškarico.  Foto: Žiga Živulović Jr

VRTOJBA > Kitajska parazitska osica (Torymus sinensis) se je izkazala za edinega učinkovitega naravnega sovražnika kostanjeve šiškarice. V Italiji z njo že osem let “zdravijo” svoje kostanje, pri nas se tega dela šele lotevamo, saj ga je Agencija za okolje odobrila šele pred kratkim.

Hranili so jih kot dojenčke

Strokovnjaki novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) so prek znanstvene izmenjave z inštitutom v Piemontu od tam v začetku marca prinesli 500 lanskih šišk (to so zadebelitve, v katerih osice preživijo zimo), nam je pojasnil vodja oddelka za varstvo rastlin pri KGZ Nova Gorica Gabrijel Seljak. “Da se osice ne bi prehitro izlegle, smo šiške postavili na hladno. Počakati je namreč treba, da kostanji vzbrstijo. Po treh tednih smo jih dali na toplo, da so se izvalili samčki in samičke. V epruvetah je prišlo do oploditve. V laboratoriju smo imeli prav obsedno stanje, z njimi smo se ukvarjali kot ljudje z dojenčki v porodnišnici. Hranili smo jih s kapljicami medu. Nazadnje smo jih porazdelili v posodice, po sto samic in 50 samcev skupaj. Iz prve smo osice spustili v naravo v kostanjevem nasadu na vrtojbenskem polju,” se uspeha v prvi fazi boja proti šiškarici veseli Gabrijel Seljak.

Fitosanitarna uprava je že 21. junija leta 2005 izdala odločbo o ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja kostanjeve šiškarice. Z njo so lastnike med drugim pozvali k odstranjevanju in sežiganju prizadetih dreves. Šiškarico so pred tem odkrili v drevesnici v Biljah. Ugotovili so, da je k nam prišla s sadikami iz Piemonta, izvira pa iz Azije. Z omenjenimi ukrepi so jo večinoma zatrli, iz nadzora pa jim je ušla na območju Sabotina, kjer zanjo niso vedeli.

Osice naj bi zdaj poiskale mlade šiške kostanjeve šiškarice, vanje zabadale leglice in odložile jajčeca. Iz teh se razvijejo parazitske osice, ki uničujejo ličinke šiškarice. V Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem se je postopek pokazal za do 90-odstotno učinkovit in neškodljiv za drugi živelj. Zato je toliko težje razumeti obiranje odgovornih pri nas. Verjetno je posredi birokracija, ki pa očitno še ne namerava popustiti. To potrjuje tudi odgovor na vprašanje, zakaj so na Primorskem zeleno luč prižgali za manjši nasad v Vrtojbi, ne pa za tradicionalna kostanjeva območja kot sta, denimo, Vitovlje in Ravnica. Problem je v tem, da sta znotraj meja Nature 2000, v kateri slovenska administracija omejuje posege in jo varuje na vse načine.

Danes še na Dolenjsko in v Posavje

Osice naseljujejo v sozvočju s prebujanjem narave. Danes to opravljajo na dveh območjih na Dolenjskem in tudi v Posavju, po prvem maju sta na vrsti dva predela na Štajerskem. Prihodnje leto bo oddelek za agronomijo pri Biotehniški fakulteti ugotavljal, kakšen bo uspeh.

Med drugim bodo pobirali vzorce osic in verjetno vzgajali nove rodove. “Rezultate je težko napovedovati, po izkušnjah v sosednjih državah bi bilo šiškarico moč iztrebiti v štirih do šestih letih. Ne vemo pa še, ali bomo osice lahko širili tudi drugod po Sloveniji,” je pri napovedih previden Gabrijel Seljak.

DAVORIN KORON


Najbolj brano