Orkanska burja bo lahko povzročila tudi do tri metre visoke valove

Od četrtka zjutraj bo orkanska burja na Primorskem lahko povzročila tudi do tri metre visoke valove, opozarjajo na Arsu. Najmočnejši sunki bodo v tem času lahko presegali hitrost 120 kilometrov na uro. Po podatkih Arsa so na Primorskem podobne hitrosti nazadnje izmerili februarja 2012.

 Foto: Igor Tavčar
Foto: Igor Tavčar

LJUBLJANA, KOPER > Po podatkih Arsovih hidrologov bo v četrtek in petek morje zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino preko treh metrov. Morje lahko zaradi valov zlasti v času visoke plime poškoduje izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta. V četrtek dopoldne med 9. in 11. uro in zvečer med 21. in 23. uro ter v petek dopoldne med 9. in 11. uro bo gladina morja povišana. Pri tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže opozorilno višino 300 centimetrov.

Zaradi burje so že danes na nekaterih cestnih odsekih omejitve prometa. Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za kamp prikolice hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, opozarjajo na prometno-informacijskem centru.

Po trenutnih izračunih velike večine meteoroloških modelov bo zaradi predvidenega obilnega sneženja in močnega vetra v noči na petek in v petek po vsej Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo oteženo odvijanje vseh vrst prometa, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Sneženje se bo krepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek in bo lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. Krepil se bo tudi severovzhodni veter.

Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

STA


Najbolj brano