Oranžna nalepka za domača drevesca

Posekana drevesca, ki bodo med prazniki krasila domove in trge, morajo biti med prevozom in prodajo označena z oranžno nalepko z letnico 2015. Tako opozarja Zavod za gozdove Slovenije, ki pridobivanje okrasnih dreves usmerja na gozdu in naravi prijazen način.

Drevesca morajo biti ustrezno označena z oranžno nalepko. Foto: Srdjan Zivulovic
Drevesca morajo biti ustrezno označena z oranžno nalepko. Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA > Okrasna gozdna drevesca domačih, slovenskih drevesnih vrst, kot so navadna smreka, domača bela jelka ter bori, v gozdu in na drugih gozdnih površinah lahko pridobivajo le lastniki gozdov na podlagi odločbe, ki jo lastniku zemljišča izda Zavod za gozdove Slovenije.

Brezplačno največ 25 nalepk

Med prevozom in na prodajnih mestih morajo biti označena s plombami v obliki nalepk, ki jih lastniki pridobijo na Zavodu za gozdove Slovenije skupaj z odločbo. Nalepka z letnico 2015 je oranžne barve. Na njej je navedeno tudi gozdnogospodarsko območje, v katerem je bilo drevesce pridobljeno. Nalepke za največ 25 dreves lastniki dobijo brezplačno, za večje število morajo odšteti po 27 centov na nalepko. Z oranžno nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, ki so jih vzgojili na namenskih plantažah v Sloveniji.

Na trgu je vsako leto velika ponudba okrasnih drevesc “neslovenskih” vrst, kot so denimo kavkaška jelka, omorika, srebrna smreka. Ker niso zrasle v gozdu, plomb ne potrebujejo. Enako velja za v lončkih rastoča domača gozdna drevesca in za tista, ki so zrasla v tujini, če seveda ima prodajalec ustrezno potrdilo o izvoru.

Zavod za gozdove bo v sodelovanju s Centrom Draga, Druge violine, Centrom Janeza Levca, učenci, študenti in predavatelji jutri na Starem trgu v Ljubljani pripravil že četrto tradicionalno krašenje novoletnih smrečic. Olepšane smreke bodo podarili ustanovam in posameznikom.

Največ dva kilograma mahu

Tudi pri nabiranju mahov je treba spoštovati omejitve. Vsak lahko v gozdu nabere največ dva kilograma mahu, a pri tem je treba paziti, da na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu. Pridelavo okrasnih drevesc in pridobivanje mahov nadzira gozdarska inšpekcija, nad njihovim trženjem pa tržni inšpektorji.

Če že želimo imeti doma gozdno drevesce, poskrbimo, da bomo čim dalj uživali v zelenem okrasju. Postavimo jih v stojala, ki jih lahko napolnimo z vodo. Ko bodo odslužila, jih razrežimo in odložimo v zabojnike za organske odpadke ali pa jih sežgimo v kuriščih.

Sicer pa kaže, da navdušenje Slovencev za domača okrasna drevesca upada. Leta 2000 je Zavod za gozdove izdal približno 58.000, leta 2005 38.000 nalepk, lani pa zgolj 27.000 nalepk. SR


Najbolj brano