Okrepiti je treba poslabšano obrambno pripravljenost

Parlamentarni odbor za obrambo je kandidatki za obrambno ministrico Andreji Katič po današnji predstavitvi prižgal zeleno luč, kar pomeni, da je Katičeva korak bližje vodenju ministrstva. Odbor jo je podprl z osmimi glasovi za in štirimi proti.

Kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič Foto: STA
Kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič Foto: STA

LJUBLJANA > Kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič namerava v ospredje svojega ministrovanja postaviti pripravljenost za odzivanje na spremembe v mednarodnem varnostnem okolju, pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v skladu z varnostno in zunanjo politiko ter pripravljenost zaščite in reševanja na odzivanje ob naravnih nesrečah.

Za Katičevo, ki se je danes predstavila pred parlamentarnim odborom za obrambo, so za dosego naštetih ciljev ključne zmogljivosti obrambnega sistema, torej popolnjene, opremljene in usposobljene enote. Okrepiti je treba poslabšano obrambno pripravljenost in zmanjšati razkorak z zavezniki, je nadaljevala.

Zaradi tega je treba zaustaviti trend padanja sredstev za obrambni resor in slediti zavezam v strateških dokumentih. Potrebno je stabilno in predvidljivo financiranje obeh sistemov, torej obrambe ter zaščite in reševanja, je prepričana Katičeva, zdaj še poslanka SD in podpredsednica DZ.

Po njenih besedah smo v obdobju negotove mednarodne varnostne situacije. In čeprav Slovenija svojo obrambo zagotavlja v sistemu kolektivne varnosti Nata in EU, nas to, kot pravi, ne odvezuje obveznosti skrbi za lastno varnost. "Krize, s katerimi se sooča svet, so tudi naše krize in naša odgovornost, da jih rešujemo," je dejala.

Slovenije namreč zdaj številni varnostni izzivi po svetu ne ogrožajo, a hkrati ne smemo živeti v utvari, da se to ne more spremeniti, je prepričana. Obrambni sistem pa mora biti sposoben spremljati morebitne spremembe ter biti v zadostni meri fleksibilen za preventivno delovanje in ukrepanje.

Precejšen del svoje predstavitve je Katičeva namenila težavam, ki pestijo sistem obrambe ter zaščito in reševanje. Kot eno najtežavnejših je izpostavila kadrovsko področje, med drugim nepopolnjenost enot, saj sedanja kadrovska zasedenost ne dosega načrtov, tudi zaradi nenadomeščanja kadrov. Prav tako je težava nedoseganje razmerja enega častnika na dva podčastnika in pet vojakov, je naštevala.

Odprto je tudi vprašanje statusa vojakov po 45. letu, hkrati pa se Slovenska vojska sooča s staro strukturo, povprečna starost je skoraj 40 let, je še spomnila. Iskanje rešitev pri tem vprašanju po njenem mnenju ni le stvar ministrstva za obrambo, ki pa mora biti pobudnik reševanja teh težav.

Pri vprašanju izdatkih za obrambo je Katičeva poudarila, da je letos za to področje namenjenih le še 366 milijonov evrov, kar je 0,95 bruto domačega proizvoda, čeprav smo se Natu zavezali, da bomo namenjali dva odstotka. Ta trend zmanjševanja finančnih sredstev pa negativno vpliva na delovanje Slovenske vojske doma in v tujini, ugotavlja. Manj je usposabljanj, v zadnjih petih letih kar za polovico manj, je poudarila.

Kandidatka je omenila tudi delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Njenega predhodnika Janja Vebra je DZ razrešil prav zato, ker je OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma, s čimer je po večinski oceni politike prekoračil svoja pooblastila. Kot pravi Katičeva, mora OVS delovati strogo v zakonskih okvirih, hkrati pa mora biti ta služba po njenem mnenju pod stalnim nadzorom parlamentarne komisije. Prav tako si bo prizadevala za dvig ugleda ministrstva v javnosti, je še dodala.

Katičeva je spregovorila tudi o delovanju sistema zaščite in reševanja, med drugim je napovedala, da ne namerava krčiti števila regijskih centrov. Razvoj tega sistema po njenem mnenju sicer stagnira, prav tako je tudi tukaj vprašanje kadrovskega popolnjevanja, ki da ne sledi potrebam.

STA


Najbolj brano