Ograja ob meji tudi v črnomaljski občini

Slovenska vojska žičnato ograjo za usmerjanje migrantov ob slovensko-hrvaški meji postavlja tudi v črnomaljski občini. Zjutraj ob približno 7. uri so začeli ob Kolpi na območju Vinice, in sicer v smeri rečnega toka od jezu pri Benetičevem mlinu proti Ziljam. Postavljanje ograje danes nadaljujejo tudi v metliški občini.

Slovenska vojska  žičnato ograjo za usmerjanje migrantov ob 
slovensko-hrvaški meji postavlja tudi v črnomaljski občini. Foto: STA
Slovenska vojska žičnato ograjo za usmerjanje migrantov ob slovensko-hrvaški meji postavlja tudi v črnomaljski občini. Foto: STA

ČRNOMELJ, METLIKA > Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da naj bi ograjo danes začeli postavljati tudi na rečnem obrežju levo in desno od mosta preko Kolpe pri viniškem mejnem prehodu.

Vojakom pri čiščenju trase za ograjo pomagajo domači gasilci, na davišnjem sestanku pa so o postavljanju ograje seznanili tudi predstavnike krajevnih skupnosti, ki mejijo na Hrvaško, ribiče in lovce. Lastnike zemljišč, na katerih bodo postavili obmejno ograjo, so obvestili že pred tednom, je povedala črnomaljska županja.

Žičnato ograjo so v torek začeli postavljati tudi v metliški občini na kmetijskem in gozdnatem območju v smeri od Kolpe proti Gorjancem oziroma od vasi Božakovo proti maloobmejnem prehodu Rakovec na območju metliške občine. Prehod je za vozila začasno zaprt zaradi poškodovanega mostu.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da vojaki postavljanje ograje danes nadaljujejo ob hrvaški meji v smeri od Božakovega proti Krmačini.

Direktor Razvojno informacijskega centra Bela krajina Peter Černič je v odprtem pismu, ki ga je v ponedeljek poslal gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, opozoril, da bo postavitev obmejne ograje negativno vplivala na že tako obubožano belokranjsko gospodarstvo in predvsem na turizem, ki v odročnih krajih predstavlja edino možnost zaposlitve mladih.

V torkovem odzivu na njegovo pismo je minister Počivalšek zapisal, da gre za nujen ukrep zavarovanja schengenske meje in Slovenije.

STA


Najbolj brano