Odvetnik Bratuškove zaradi tvita napoveduje izpodbijanje zakonitosti postopka

Zagovornik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin je napovedal, da bo zapis sodnika Andreja Barage na twitterju glede Bratuškove v nadaljnjem postopku uporabil kot argument za spodbijanje zakonitosti tega postopka.

Zagovornik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin Foto: STA
Zagovornik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin Foto: STA

LJUBLJANA > Andrej Baraga odgovarja, da gre za zasebna pisanja, ki jih nikoli ne meša s svojim delom.

Baraga, ki se je kot dežurni preiskovalni sodnik podpisal pod sodno odredbo, na podlagi katere so pri Alenki Bratuškek v prostorih stranke in poslanske skupine ZaAB ter na vladi opravili hišno preiskavo, je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem twitter profilu zapisal: “Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj”.

Za Aleksandra Čeferina je tako izražanje stališč v kontekstu tega, da Baraga odloča kot sodnik o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno. Baraga pa pravi, da ločuje tisto, kar govori in piše v zasebnem, ter tisto, kar govori in piše v službenem času. Nenazadnje pa obstajajo postopki, s katerimi se lahko presodi, ali je ravnal zakonito in strokovno, je dodal Baraga in spomnil, da konkretne zadeve ne more komentirati.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je Baraga zaposlen, so pojasnili, da gre za sodnikov zaseben twitter profil, sodišče pa nima pravice posegati v zasebnost sodnikov, sodnega osebja in drugih zaposlenih. Komentarja na odredbo pa ne morejo podati, so še zapisali v odzivu za STA.

Preiskovalci NPU so v sredo opravili več hišnih preiskav, saj Bratuškovo sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.

STA


Najbolj brano