Odvetnici CSD Velenje in Slovenj Gradec: Stara starša nista sledila interesom otrok

Stara starša dveh dečkov, ki jih je Center za socialno delo (CSD) Velenje namestil v rejništvo, nista sledila interesom otrok, sta na današnji novinarski konferenci v Celju ocenili odvetnici velenjskega in slovenjgraškega CSD Simona Marko in Nuša Maček. Kot sta dodali, sta stara starša stik zavrnila, saj sta vztrajala pri svojih pogojih.

CSD Velenje je tri- in petletnega dečka, ki sta bila od umora 
njune matere decembra lani v Velenju pri starih starših na 
Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih 
staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Foto: STA
CSD Velenje je tri- in petletnega dečka, ki sta bila od umora njune matere decembra lani v Velenju pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Foto: STA

CELJE > Markova je dejala, da je njeno edino vodilo zaščita interesa in koristi otrok. "Prišel je čas, da se začne gledati na fantka, ki sta zdaj dejansko v eni fazi, ko imata mir in varno bazo. Imata tudi ljubeče rejnike in sta fantka razigrana", je povedala.

Dejala je tudi, da ne more preko žalovanja starih staršev, ki to svoje žalovanje za umrlo hčerjo prebolevata skozi medijsko podporo.

Odvetnica Mačkova pa je dodala, da so predlagali vzpostavitev takšnega stika starih staršev s fantkoma, ki bi zasledoval korist dečkov.

Novinarske konference se je udeležila tudi skrbnica otrok Alenka Gabrovec, ki se je odzvala na dvomljive podatke o tem, ali sta fanta res srečna. "Sprva je bilo opaziti, da za otroka ni bilo dobro poskrbljeno. Otroka sta zdaj razigrana in sta res prava sončka. Rabita stalnico in mir, ki ga še nekaj časa ne bosta dobila", je dejala Gabrovčeva.

CSD Velenje je tri- in petletnega dečka, ki sta bila od umora njune matere decembra lani v Velenju pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Inšpekcijski nadzor je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Se pa zaradi tega primera ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak obeta interpelacija.

STA


Najbolj brano