Odslej enostavnejše urejanje socialnih zavarovanj za podjetja

Elektronsko urejanje obveznih socialnih zavarovanj preko državnega portala e-Vem, ki bo od novega leta obvezno, prinaša lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z javno upravo. Sistem deluje že od oktobra in na zavodu za zdravstveno zavarovanje podjetjem svetujejo, naj se za to možnost odločijo čim prej.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Od 1. januarja 2016 bodo morali vsi poslovni subjekti obvezna socialna zavarovanja urejati prek sistema e-Vem, so spomnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Gre za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.

Obvezna uporaba sistema e-Vem je določena v zakonu o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Projekt podpore elektronskemu urejanju obveznih socialnih zavarovanj v Sloveniji delno financira EU iz evropskega socialnega sklada.

Za uporabo sistema e-Vem je potreben osebni računalnik z dostopom do interneta in kvalificirano digitalno potrdilo, dostopen pa je na naslovu http://evem.gov.si/evem/.

Obvezna socialna zavarovanja lahko na ta način poleg delodajalcev, ki so gospodarske družbe, zavodi, organi državne uprave ali društva, urejajo tudi samostojni podjetniki posamezniki in osebe, ki samostojno opravljajo poklicno dejavnost.

STA


Najbolj brano