Odpust dolgov: “Upamo, da ministrstvo ve, kaj dela”

Vlada bo s podjetji in občinami v ponedeljek slovesno podpisala sporazum o odpustu dolgov socialno najšibkejšim. Sodelovanje podjetij in občin bo prostovoljno. Ker so poslanci zakon za odpust dolgov sprejeli šele včeraj, občine in podjetja pa še nimajo vseh informacij, kako naj bi potekal odpust, na slovesnosti v ljubljanskih Križankah verjetno ne bo tolikšne gneče podpisovalcev, kot bi si jo na vladi želeli.

Potencialnih upravičencev za odpust dolgov je približno 
100.000. Foto: Leo Caharija
Potencialnih upravičencev za odpust dolgov je približno 100.000. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Odpust dolgov se bo nanašal na osnovne gospodinjske stroške, kot so plin, voda, elektrika, neplačane položnice za vrtec in šolsko prehrano, položnice za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa tudi na bančne stroške, povezane s transakcijskimi računi. V odpustu bo med drugimi sodelovala tudi finančna uprava, ki bo lahko pogledala skozi prste za neplačane javne dajatve, kot so dohodnina, prometni prekrški in podobno.

Včeraj sprejeti zakon določa, da bo mogoče odpisovati le dolgove, ki so nastali pred letom 2014. Natančno le določen tudi krog upravičencev. Možnost, da zaprosijo za odpis dolgov, ki so se jim morebiti nakopičili v preteklosti, naj bi imelo približno 100.000 ljudi.

Sodelovanje podjetij in občin, ki so ustanoviteljice vrtcev, osnovnih šol in komunalnih podjetij, je prostovoljno. Gospodarske družbe in občine, ki bodo v ponedeljek podpisale sporazum z vlado, bodo samostojno določile, koliko bodo odpisovale.

Prošnjo za odpust dolgov bodo lahko vložili le tisti državljani, ki so kadar koli v prvih šestih mesecih letošnjega leta prejemali državno socialno pomoč, varstveni dodatek, veteranski dodatek ali otroški dodatek v prvih dveh dohodkovnih razredih oziroma v tretjem razredu pod pogojem, da imajo veliko družin ali dodatek za nego otroka.

Elektro Primorska: odpis do 99 evrov

“Družba Elektro Primorska in njena hčerinska družba E 3 bosta pristopili k družbenemu dogovoru, s katerim bodo odpisani dolgovi socialno najšibkejšim. Posameznim gospodinjskim odjemalcem, ki izpolnjujejo pogoje za odpust, bo odpisan dolg v višini do 99 evrov,” so sporočili iz družbe Elektro Primorska.

Geni I: ne bomo zraven

Družba Gen I ne bo odpisovala dolgov. “Razumemo stisko ljudi, ki so dejansko socialno ogroženi, ne moremo pa se izogniti vtisu, da je vlada k temu problemu pristopila s premalo tehtnega premisleka o posledicah,” pravijo v Gen-I.

MONG: podpis s pomisleki

Mestna občina Nova Gorica bo podpisnica dogovora o sodelovanju v projektu odpisa dolgov. Kakšna obremenitev bo to za proračun, pa še niso izračunali, saj sam podpis dogovora še ne pomeni, da bodo dolgove odpisovali. “Kakršna koli oblika pomoči ljudem (tudi odpust dolgov), ki živijo na robu preživetja, je dobrodošla, kljub temu da predlagani ukrep ne bo rešil dolgotrajnih stisk ljudi,” so še pojasnili.

MOK: zelena luč za šole in vrtce

Mestna občina Koper podpira projekt odpusta dolgov in bo v okviru svojih pristojnosti in v skladu z veljavnimi predpisi omogočila, da šole in vrtci odpišejo dolgove, kot jih predvideva ta ukrep z novim zakonom. O nadaljnjih korakih se bo občina odločala na osnovi veljavnega zakona.

Manjše občine želijo več informacij

Robert Kavčič, župan Občine Kobarid: “Ko bomo imeli bolj natančne uradne informacije, bomo k temu projektu zagotovo pristopili. Mislim, da je to prav. Odločitev sicer prihaja nekoliko pozno, a se mi zdi prav, da se pomaga najbolj ranljivim. Pri nas se to pozna na primer pri plačevanju najemnin za občinska stanovanja. Če ljudje zamudijo pri plačilu najemnine, praviloma ne pridejo več na zeleno vejo. Mislim, da za občinski proračun to ne bo velika obremenitev, ker ti dolgovi itak niso izterljivi.”

Občine Šempeter-Vrtojba v ponedeljek še ne bo med podpisniki dogovora o odpisu. “Takih reči se namreč ne da reševati z dobro voljo, ampak z urejenimi (jasnimi) predpisi. Gre namreč za zelo občutljivo zadevo, saj bi si takega ali drugačnega odpisa najbrž želeli vsi. Upam, da država ve, kaj počne,” pravi župan Milan Turk: “K stvari bomo pristopili, če bomo za to imeli zakonske možnosti. Vse je seveda odvisno od predpisa, komu in kako bomo dolg smeli odpisati. Natančno še nismo preučili, za kaj gre.”

Odločiti se morajo v nekaj dneh

V postojnski občini so povedali, da bodo do ponedeljka najprej preučili pravne okvire in proračunska sredstva. Možnosti za sklenitev sporazuma na podlagi predlaganega zakona o pogojih za izvedbo ukrepov odpusta dolgov in odloka o proračunu še preučujejo tudi na občini Sežana. Povedali so, da so povabilo k podpisu sporazuma prejeli šele 15. julija v večernih urah.

Divaška občina se je odločila pristopiti k ponedeljkovemu podpisu sporazuma o odpisu dolgov. Županja Alenka Štrucl Dovgan pa opozarja, da pristojno ministrstvo še ni predstavilo pogojev pri odpisu, tako da občina še ne ve, kateri zavodi ga bodo sploh lahko uveljavljali. To naj bi bilo znano šele septembra, občani pa bodo za odpis verjetno lahko zaprosili predvidoma nekje ob koncu leta, meni županja. Takrat jih bodo obrazci čakali na divaškem centru za socialno delo in na občini, skopirali pa jih bodo lahko tudi s spletne strani občine.

Tudi občina Hrpelje-Kozina bo pristopila k sporazumu o odpisu dolgov. O tem, kako bodo javna podjetja, ki so delno ali v celoti v občinski lasti, odpisovala dolgove, pa se bodo še dogovorili, je pojasnila županja Saša Likavec Svetelšek. “Po podpisu se bomo usedli s Kraškim vodovodom, komunalno-stanovanjskim podjetjem, pa tudi z Rdečim križem in centrom za socialno delo ter dorekli zadeve,” je povedala županja, ki je pojasnila, da bo po tem tudi znano, koliko ljudi v občini pride v poštev za odpis dolga in kakšne bodo finančne posledice.

Nekatera javna podjetja z namerami o odpisu dolga še niso seznanjena. Na primer Kraški vodovod, kjer so pojasnili, da jih o tej temi ni še nihče nič povprašal.

Novinarji PN


Najbolj brano