Odpuščanje zaposlenih bi bilo prevelik strošek

Zaradi nasprotovanja iz kulture in šolstva je ministrstvo za javno upravo iz osnutka predloga interventnega zakona umaknilo vse ukrepe, ki bi imeli za posledico odpuščanje zaposlenih. Vse, kar bi vplivalo na standarde in normative v vzgoji in izobraževanju, tako za zdaj ni več predmet varčevalnih premislekov. Umaknjen je tudi predlog za ukinitev pravne subjektivitete malih javnih zavodov.

Varčevalni ukrepi - vsaj za zdaj - ne bodo posegli v podružnične šole in normative v vzgoji in izobraževanju Foto: STA
Varčevalni ukrepi - vsaj za zdaj - ne bodo posegli v podružnične šole in normative v vzgoji in izobraževanju Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za javno upravo je odstopilo od predlogov, ki neposredno posegajo v spremembo organizacije in v število zaposlenih.

Tako je zatrdil minister za javno upravo Boris Koprivnikar po včerajšnjem sestanku z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar.

Policijska sindikata včeraj še nista napovedala stavke, jo pa bosta, če jima vlada ne bo prisluhnila in med drugim takoj umaknila predloga dodatnih posegov v plače in druge stroške dela zaposlenih v Policiji. “V tistem trenutku, ko bomo ocenili, da socialni dialog ne teče oziroma ne teče v želeno smer, bomo začeli z izvajanjem določenih oblik sindikalnega boja, med drugim ni izključena niti stavka,” je po seji včerajšnji skupni seji obeh policijskih sindikatov dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič. Po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zorana Petroviča potekajo tudi aktivnosti za proteste. A kot je pojasnil, bi bili to ločeni protesti za zaščito položaja policistov in ne gre za proteste, ki bi bili 3. decembra. Sindikata nasprotujeta vsakršnim dodatnim posegom v plače, zahtevata pa tudi umik enostranskih predlogov, ki se nanašajo na dodatne prihranke v Policiji.

Več škode kot koristi

Zdaj bodo več časa namenili temu, da bodo organizacije spodbujali k medsebojnemu povezovanju brez zakonske prisile.

Posegi v kadrovske normative bi pravzaprav v letu 2015 povzročili več škode kot koristi, ugotavlja Koprivnikar. “Poseg v standarde in normative - če bi pomenili presežke zaposlenih - bi že zaradi odpravnin v letu 2015 pomenili prevelik strošek. Leto 2015 pa je kritično, zaradi tega smo te ukrepe ocenili za neučinkovite.”

Ta trenutek ne bo niti posegov v podružnične šole in šolske okoliše niti posegov v delovanje predšolske vzgoje, po starem pa bodo delovali naprej tudi mali javni zavodi.

Predlog o ukinitvi pravne subjektivitete javnih zavodov z manj kot 15 zaposlenimi je bil neutemeljen in ni bil preučen, je po sestanku dejala kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. “Ta predlog, ki ni bil uradni predlog vlade, je zdaj umaknjen,” je zagotovila. Ne zdi se ji dobro, da je neusklajen predlog sploh prišel v javnost. Za Bizjak Mlakarjevo je sicer združevanje javnih zavodov ena od možnosti, vendar jo velja uresničiti šele po preučitvi vseh vidikov in posledic.

Šolniki so zadovoljni

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je novico s sestanka odnesla na Bled, kjer je sindikat Sviz na kongresu odločal tudi o tem, ali bodo 3. decembra organizirali proteste. “Vlada ostaja na stališču, ki je zapisano tudi v koalicijski pogodbi, da ne bo sprejemala ukrepov, s katerimi bi se povečevalo število brezposelnih v Sloveniji. Taka stališča smo pripravili tudi mi in skupina, ki se je usklajevala, jih je sprejela,” je povedala ministrica.

Ministrstvo za izobraževanje sicer še naprej išče možnosti za prihranek dodatnih desetih milijonov evrov. Prihranke bodo med drugim iskali pri materialnih stroških in pri organizaciji mreže šol, vendar ne na način, ki bi pomenil ukinjanje.

Prihrankov za teh deset milijonov ne iščejo pri plačah, saj so pogajanja o plačah v javnem sektorju zunaj okvira varčevalnih ukrepov v izobraževanju. Šolniki, ki so še zjutraj odločno ponavljali, da na rešitve v osnutku interventnega zakona ne pristanejo, so ministrico, ki jim je na Bled prinesla dobre novice, nagradili z aplavzom. “Smo zelo zadovoljni, da so ti ukrepi odpravljeni,” je dejal tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Hkrati je poudaril, da to ne bo vplivalo na plačna pogajanja. Ker gre pri teh pogajanjih lahko še vedno za znaten poseg v plače zaposlenih v šolstvu, protest 3. decembra ni izključen.

JANA KREBELJ


Najbolj brano