Odlok postojnske občine o Počku znova v ustavno presojo

Vlada je na današnji seji sprejela besedilo zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka iz leta 2011, s katerim je postojnska občina plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča razširila tudi na območje Počka, kjer je osrednje vadišče Slovenske vojske. Zahtevo bo vlada poslala v obravnavo ustavnemu sodišču.

Po oceni vlade oziroma ministrstva za okolje in prostor je 
postojnska občina nezakonito vzpostavila pogoje za odmero 
nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju 
Počka. Foto: Danijel Cek
Po oceni vlade oziroma ministrstva za okolje in prostor je postojnska občina nezakonito vzpostavila pogoje za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Počka. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Po oceni vlade oziroma ministrstva za okolje in prostor je postojnska občina nezakonito vzpostavila pogoje za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Počka. Kot so po seji sporočili z vlade, je ministrstvo z dopisom občino pozvalo k razveljavitvi spornih določb odloka. Občina se je na poziv odzvala z novo obrazložitvijo, spornih določb pa ni razveljavila.

“S tem ravnanjem si je občina zagotovila nesorazmerno visok prispevek iz državnega proračuna, kljub temu, da Poček predstavlja osrednje vadišče Slovenske vojske in je določeno kot območje za obrambne potrebe ter je po dejanski rabi predvsem gozdno in kmetijsko zemljišče,” so poudarili na vladi.

Sicer je že leta 2013 takratna vlada odlok iz leta 2011, s katerim je postojnska občina plačilo nadomestila razširila na območje Počka, poslala v presojo. Ustavno sodišče je vladno zahtevo zaradi nepopolne vloge zavrglo. Drugič je sodišče zahtevo zavrglo lani, znova zaradi nepopolnosti vloge.

Okrožno sodišče v Ljubljani pa je novembra lani razsodilo, da je država za leta od 2013 do 2015 dolžna postojnski občini plačati skoraj 1,3 milijona evrov nadomestila za uporabo zemljišč na območju Počka za nazaj vključno z zamudnimi obrestmi.

STA


Najbolj brano