Odločitev o novem arbitru bo znana v četrtek

Vlada bo odločitev glede imenovanja novega arbitra na arbitražnem sodišču med Slovenijo in Hrvaško sprejela predvidoma v četrtek, 13. avgusta, in nato o njej ustrezno obvestila arbitražno sodišče, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja.

Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Petnajstdnevni rok za imenovanje novega slovenskega arbitra naj bi se sicer glede na to, da je sodišče Slovenijo o odstopu arbitra Ronnyja Abrahama obvestilo v sredo, iztekel 20. avgusta.

Rok Hrvaški za imenovanje novega hrvaškega arbitra po odstopu Budislava Vukasa pa se bo iztekel 14. avgusta.

Če katera izmed držav v določenem roku imenovanja ne opravi, to potem v skladu z arbitražnim sporazumom izvede predsednik sodišča. To možnost je pričakovati predvsem v primeru hrvaškega arbitra, saj se je Hrvaška odločila za enostranski odstop od arbitražnega sporazuma in nesodelovanje v nadaljnjih aktivnostih v arbitražnem procesu.

Iz Cerarjevega kabineta so danes sicer ponovno sporočili, da "Slovenija popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo nato sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo".

STA


Najbolj brano