Odhajajoči Primorci - od upokojencev do županov in občinskih svetnikov

Ljubica Jelušič, Mirko Brulc in Samo Bevk (SD), Zvonko Černač (SDS), Tina Komel in Lejla Hercegovac (PS), Jerko Čehovin in Aljoša Jerič (ZaAB), Kristina Valenčič (DL) in Ivan Simčič (nepovezani) so primorski poslanci, ki zapuščajo parlament. Razen Mirka Brulca, ki se bo upokojil, si bodo vsi morali poiskati novo delo. Nekatere mika tudi županski stol. Najdaljši staž ima za seboj Samo Bevk, ki je bil pred tem izvoljen petkrat zapored.

Kristina Valenčič Foto: Tamino Petelinsek
Kristina Valenčič Foto: Tamino Petelinsek

PRIMORSKA > Kristina Valenčič, dosedanja poslanka Državljanske liste iz Ilirske Bistrice, na državnozborskih volitvah tokrat ni kandidirala. “Jeseni se namreč podajam na lokalne volitve,” je povedala za PN. Še vedno je članica stranke DL. O tem, ali bo za županjo Ilirske Bistrice kandidirala na listi te stranke ali kot neodvisna kandidatka, pa še razmišlja. V poslanske klopi je leta 2011 prišla kot načelnica ilirskobistriške upravne enote, zdaj pa je, kot pravi, odprta za nove priložnosti. Trenutno išče novo službo, zato bo kot nekdanja poslanka zaprosila za nadomestilo poslanske plače.

Ljubica Jelušič, dosedanja poslanka SD, se prav tako spogleduje z županskim stolčkom. “O morebitnem kandidiranju za županjo Sežane bom skupaj s stranko SD še premislila,” je povedala Jelušičeva, ki je bila v državnem zboru nadomestna poslanka leto in osem mesecev. Jelušičeva ima sporazum o mirovanju pravic na Fakulteti za družbene vede, kamor se po izteku poslanskega mandata tudi vrača. “Ker pa se bo mandat tako nerodno končal sredi poletja, ko so obveznosti na fakulteti zaključene, je veliko vprašanje, kako bo z mojimi nalogami do oktobra, ko se začne novo študijsko leto, in ali me bodo na fakulteto, glede na krizo, sploh lahko sprejeli,” je še povedala Jelušičeva.

Lejla Hercegovac, dosedanja poslanka PS, je pediatrinja in bo že prihodnji teden začela iskati službo v zdravstvu. “Čeprav imam zamrznjeno delovno mesto v izolskem zdravstvenem domu, sem že pred časom obljubila, da pediatrinje, ki me je zamenjala, ne bom metala iz službe. Zato bom službo iskala drugje, če bo potrebno, se bom tudi preselila. V današnjih časih to ne sme biti ovira. Delovna mesta za pediatre so,” je povedala Hercegovčeva, ki upa, da ji poslanskega nadomestila sploh ne bo treba izkoristiti.

Samo Bevk o prihodnosti še razmišlja. Na listi SD je bil v parlament izvoljen petkrat zapored. “Glede na to sem seveda razočaran. Zadovoljen sem lahko le s tem, da sem imel v gorenjski volilni enoti najboljši rezultat. V volilni kampanji je bilo najbrž storjenih kaj napak; morda to povezovanje in predvolilna koalicija.” Kaj in kje bo delal, se Samo Bevk še ni odločil. Za zdaj bo prejemal poslansko nadomestilo. “Vsekakor v stranki ostajam aktiven, kot predsednik območnega odbora bom vodil volilni štab za lokalne volitve, na katerih bomo podprli dosedanjega župana Severja. Ali bom tudi sam kandidiral za občinski svet, se še nisem odločil.”

Mirko Brulc, poslanec SD, se je za slovo od parlamenta in za upokojitev odločil že pred časom. “Žal mi je, da nekateri dobri kandidati z naše liste niso bili izvoljeni. Ljudje žal niso prepoznali naše socialne note. Napaka je bila tudi v tem, da se je na nas s svojim društvom prilepila Kožuh Novakova. Zdaj je za nas najbolje, da gremo v opozicijo, se konsolidiramo in podpremo predsednika Židana, ki je imel žal premalo časa. Iz parlamenta odhajam z dvignjeno glavo.” Brulc bo torej prejemal pokojnino. Nekaj časa si bo vzel za pravi oddih in za urejanje svojega doma. V stranki ostaja angažiran na Goriškem, posebej za lokalne volitve. Kandidata za župana še niso določili, sam bo morda kandidiral za člana mestnega sveta.

Tina Komel (PS) bo poslansko nadomestilo gotovo koristila, saj si do zdaj službe ni iskala, ker je verjela, da bodo le prišli v parlament. Po izobrazbi je diplomirana komercialistka. “Marsikdo mi je rekel, da mi bo pomagal pri iskanju službe, vendar saj veste, kako je s službami v današnjem času. Res upam, da jo bom našla,” je odkrita Komelova. Ne izključuje niti možnosti, da bi kandidirala na lokalnih volitvah, vendar je to za zdaj ne zanima preveč. “Nisem izurjen politik in težko prenašam te vzpone in padce. V politiki sem bila do zdaj večkrat precej razočarana,” še pravi.

Jerko Čehovin, postojnski poslanec, ki je v parlamentu zastopal barve PS, pozneje pa stranke ZaAB, si po nedeljski neizvolitvi ne dela sivih las, kako bo z njegovo prihodnostjo: “Izpolnjujem vse pogoje za upokojitev in bom 1. avgusta postal upokojenec.” V politiki bo ostal dejaven na lokalni ravni, kjer se bo morebiti spet potegoval za funkcijo občinskega svetnika. Na vprašanje, ali bo kandidiral za postojnskega župana, nam je odgovoril, da nikakor ne: “Za župana ne bom kandidiral, temveč bom raje podprl nekoga, ki bo alternativa sedanji oblasti.”

Aljoša Jerič, ki tako kot Čehovin s kandidaturo na listi ZaAB ni uspel prepričati dovolj volilcev, svoje načrte za prihodnost še sestavlja. “Nimam še povsem razdelano, kaj bom počel naprej, načeloma pa se bom skušal ponovno vključiti v gospodarstvo,” nam je pojasnil Kraševec, ki je kandidiral v domačem, sežanskem okraju. Jerič je po poklicu glasbenik, profesionalni bobnar, tako da je ves čas dejaven v glasbenih projektih, gospodarske vode pa zanj predstavlja podjetje za avtomatizirano upravljanje zgradb Dometra. Jerič je soustanovitelj in solastnik tega lokavskega podjetja. Kljub temu možnosti za politično udejstvovanje ne izključuje. “Ne, načeloma ne bom kandidiral za župana, za občinski svet pa zelo verjetno.”

Ivan Simčič, ki je bil v prejšnjem mandatu v Ilirski Bistrici izvoljen na listi Desusa, po aferi s ponarejenim srednješolskim spričevalom pa je postal nepovezani poslanec, na tokratnih predčasnih volitvah ni kandidiral. Pred izvolitvijo v DZ je bil kustos Pokrajinskega muzeja Koper, zato napoveduje: “Verjetno bom šel nazaj v zgodovinarske vode.” Za kaj več, tudi za odgovor, ali bo zaprosil za nadomestilo poslanske plače, je po njegovem zdaj še prezgodaj. Svojo poslansko izkušnjo, med katero je bilo nanj zlite precej gnojnice, pa je opisal: “Prav vesel sem te izkušnje, morda bom še kdaj poskusil. Zdaj sem dobil ime in priimek z veliko začetnico, dobil sem zastonj reklamo.”

Zvonko Černač, je med tistimi poslanci SDS, ki mu ni uspelo ponovno vstopiti v parlament. Kaj bo poslej delal, ni znano, saj se na naše klice ne odziva. So pa že zaokrožile informacije, da bi utegnil kandidirati za postojnskega župana, saj se sedanji župan Verbič še ni dokončno odločil, ali bi kandidiral. TT, DK, JK


Najbolj brano