Odhajajoča vlada o privatizaciji

Predsedniki oziroma predstavniki strank, ki sestavljajo vlado v odhodu, danes v Ljubljani nadaljujejo razpravo o sklepu, s katerim je vlada tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije, SDH pa ji je nato predlagal, da ga popravi oziroma dopolni.

Alenka Bratušek Foto: STA
Alenka Bratušek Foto: STA

LJUBLJANA > Ali bo razprava nanesla tudi na predlog Slovenije za imenovanje evropskega komisarja, medtem ni jasno.

Vlada Alenke Bratušek je tik pred volitvami presenetila s sklepom, da Slovenski državnih holding (SDH) do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih, kar je v javnosti sprožilo številne polemike.

Nadzorni svet SDH je pridobil pravni mnenji, na podlagi katerih je ocenil, da je sklep o zamrznitvi privatizacijskih postopkov nezakonit, zato je vladi predlagal, da ga popravi oz. dopolni. Nekateri so pričakovali, da bo vlada o tem odločala na četrtkovi seji, a se to ni zgodilo.

O tem pa so na sestanku govorili predsedniki vladnih strank, ki danes nadaljujejo razpravo. Predsedujoči SD Dejan Židan je v izjavi za medije pred sestankom spomnil, da so v SD do privatizacije “zelo zadržani”. Zanje so kot kriterij pri prodajah sicer pomembna delovna mesta. “Ne pristati samo na to, da pride domači ali tuji lastnik in odpusti dve tretjini delavcev, ki nimajo rezervnih delovnih mest,” je dejal.

Nekdanji predsednik DL in notranji minister Gregor Virant pa je ponovil svoje stališče, da je bila zamrznitev privatizacijskih procesov, ki že tečejo, napaka in da je to prizadelo verodostojnost Slovenije.

“Po mnenju pravnih strokovnjakov je bil ta sklep tudi nezakonit, tako da je po mojem mnenju edina možnost, da se ta sklep prekliče in da privatizacija teče normalno naprej,” je dejal. Prepričan je, da je šlo pri tem “zgolj za predvolilno potezo”, sam pa je že na takratni seji vlade tako kot finančni minister Uroš Čufer glasoval proti takšnemu sklepu.

Bratuškova je po četrtkovi seji vlade sicer dejala, da je SDH zaprosila za pisno zagotovilo, da s samimi privatizacijskimi postopki “ni nič narobe” in da ni nobenih sumov korupcije oziroma kaznivih dejanj. Židan je glede tega dejal, da ni sam nikoli govoril o korupciji, govoril pa je o sumih, o katerih je bil obveščen iz medijev.

Ali bodo na sestanku govorili tudi o predlogu Slovenije za evropskega komisarja, ni jasno. Židan predvideva, da bodo, saj bi bilo po njegovem mnenju primerno, da članice EU v Bruselj do konca julija pošljejo svoj predlog za komisarja, medtem ko je Virant podvomil, da bodo govorili tudi o tem.

Židan je pred sestankom izrazil tudi pričakovanje, da bo vlada do srede v Bruselj poslala predlog partnerskega sporazuma med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014-2020, ki predstavlja osnovo za črpanje sredstev iz skladov EU.

Predsednik Desus Karl Erjavec izjav pred srečanjem ni dajal.

STA


Najbolj brano