Odbor 2014 kljub zastaranju Patrie nadaljuje s shodi

Čeprav bo zadeva Patria najverjetneje zastarala in se bo tako postopek na sodišču končal, Odbor 2014 nadaljuje s shodi pred vrhovnim sodiščem. Kot je povedal novi predsednik odbora Aleš Primc, bodo s shodi nadaljevali, dokler ne dosežejo korenitejših reform v sodstvu.

Čeprav bo zadeva Patria najverjetneje zastarala in se bo tako 
postopek na sodišču končal, Odbor 2014 nadaljuje s shodi 
pred vrhovnim sodiščem. Foto: STA
Čeprav bo zadeva Patria najverjetneje zastarala in se bo tako postopek na sodišču končal, Odbor 2014 nadaljuje s shodi pred vrhovnim sodiščem. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Primca želijo s shodi tudi "nujno preprečiti, da bi se to, kar se je zgodilo predsedniku SDS Janezu Janšu, zgodilo še komu izmed nas. To, da nekoga deset let vlačijo po sodišču brez enega samega dokaza, je nesprejemljivo," je dodal.

Med reformami, ki jih želijo doseči, so po njegovih besedah večja preglednost in odgovornost sodnikov ter to, da se s sodniških mest odstrani sodnike, ki so kršili človekove pravice.

Zahtevajo tudi odstop generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, medtem ko Janez Vlaj, katerega odstop so zahtevali še pred kratkim, ni več predsednik Sodnega sveta. Vse omenjene zahteve so ponovili tudi na današnjem shodu, na katerem se je zbralo okoli 500 ljudi.

Še v sredo sicer ni bilo jasno, ali shod sploh bo, saj naj bi se zapletalo s soglasjem zanj. Primc je v zvezi s tem danes dejal, da so shod prijavili kot običajno, poteka pa na istem mestu, kot so potekali vsi do zdaj. Sicer pa Primc pravi, da jim je pravosodni minister Goran Klemenčič soglasje dal v sredinem nastopu v TV Odmevih, ko je dejal, da bo lahko shod potekal tam, kjer je potekal običajno. Kljub temu so danes protestniki zahtevali tudi njegov odstop.

Na današnjem shodu so izvolili tudi novega predsednika Odbora 2014, saj je dosedanji predsednik Damir Črnčec zaradi obveznosti, ki jih ima v tujini, odstopil. Novi predsednik je postal Primc.

STA


Najbolj brano