Od sredine januarja v lekarnah kapljice THC

Od sredine januarja bo v nekaterih slovenskih lekarnah mogoče dobiti kapljice z vsebnostjo tetrahidrokanabinoida (THC) iz konoplje. Vlada Alenke Bratušek je namreč spremenila uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog in THC uvrstila med tiste droge, ki se jih sme uporabljati v medicinske, veterinarske, učne in znanstveno-raziskovalne namene, piše Žurnal24.si.

LJUBLJANA > Kapljice bo mogoče dobiti na beli recept in bo v celoti samoplačniška. Dovoljenje za uvoz je dobilo podjetje Lenis.

"Farmacevtski pripravek, ki ga bo v prihodnje mogoče dobiti v lekarnah, ne bo namenjen zdravljenju, temveč lajšanju simptomov predvsem pri multipli sklerozi, lahko se ga uporablja za izboljšanje apetita, lajšanje bolečin in podobno," je za Žurnal24.si je povedal direktor podjetja Lenis Branko Huč za Žurnal24.si.

"Zaenkrat bomo uvažali samo sestavino, iz katere bodo v lekarnah na podlagi recepta pripravili magistralni izdelek različne jakosti," je za Žurnal24.si razložil Huč. "Predvidevam, da bodo cene nižje ali enake, kot so cene za enak izdelek v Avstriji," je še dodal Huč.

"Stvari, ki se dobijo v lekarnah oziroma se bodo, niso enakovredne konopljinemu jantarju, smoli," pa je za spletni portal povedal Jaka Bitenc, predsednik Slovenskega konopljinega socialnega kluba in dodal: "Sintetika je škodljiva, tako je škodljiv tudi sintetični THC.”

NR


Najbolj brano