Od danes znova nižje cene mobilnega gostovanja v EU

Z današnjim dnem začenjajo v EU veljati nove cene gostovanja v mobilnih omrežjih, osrednja novost pa je, da so se cene prenosa podatkov znižale za 55 odstotkov. Z novimi omejitvami cen pri mobilnem gostovanju bodo operaterji za megabajt prenosa lahko uporabnikom zaračunali največ 20 centov, medtem ko je bila ta meja doslej določena pri 45 centih.

Danes so začele veljati  nižje cene mobilnega gostovanja v EU Foto: Adriana Buzleta
Danes so začele veljati nižje cene mobilnega gostovanja v EU Foto: Adriana Buzleta

BRUSELJ > Z novimi omejitvami cen pri mobilnem gostovanju lahko odhodni klici stanejo največ 19 centov na minuto + DDV, medtem ko je bila meja lani postavljena pri 24 centih na minuto + DDV.

Prejeti klici lahko stanejo največ pet centov na minuto + DDV, kar glede na lani predstavlja 28,5-odstotno znižanje. Za pošiljanje kratkega sporočila bo mobilni operater lahko zaračunal največ šest centov + DDV, kar je 25 odstotkov manj kot lani.

Operaterji lahko po želji ponudijo tudi nižje cene in nekateri so za klice in pošiljanje kratkih sporočil že začeli v celoti odpravljati premije ali vzpostavljati območja brez stroškov gostovanja v določenem predelu Evrope.

Z današnjim dnem se bodo lahko potrošniki odločili tudi za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko.

EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih, ki so pokrivala le odhodne in prejete klice, prvič uvedla leta 2007. Leta 2009 jih je razširila še na SMS sporočila.

STA


Najbolj brano