Od danes dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev

Od danes je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Uporaba petard ostaja prepovedana. Pirotehniko, ki povzroča hrup, je sicer prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo prireditve.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Policija opozarja, da nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto povzroči telesne poškodbe kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, poleg tega onesnažuje okolje ter povzroči materialno škodo.

Ob tem poudarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.

Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Skupna značilnost vseh pirotehničnih sredstev je, da vsebujejo eksplozivne snovi, piše na spletni strani policije. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih razvršča pirotehnične izdelke, namenjene za zabavo, v štiri kategorije.

V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. V drugi so tisti, ki so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem.

Pod tretjo kategorijo se uvrščajo ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na velikih odprtih območjih, v četrti kategoriji pa so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in jih lahko uporabljajo le strokovno usposobljene osebe, raven hrupa pa je škodljiva za zdravje ljudi.

Uporaba pirotehničnih sredstev prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je v Sloveniji dovoljena do 2. januarja.

STA


Najbolj brano