Od 70 koledarskih dni očetovskega dopusta je letos plačanih 20 dni

Ministrstvo za delo, ki je že pred 1. januarjem spomnilo na novosti glede očetovskega dopusta v novem letu, pojasnjuje, da je letos od 70 koledarskih dni očetovskega dopusta 20 dni plačanih. Za ostalih 50 dni pa država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače, navaja.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Na ministrstvu so po številnih vprašanjih, ki so jih prejeli glede koriščenja očetovskega dopusta, ocenili, da so bili pri podajanju informacij nerodni. Glede na to so centrom za socialno delo znova dali navodila, kako naj strankam pojasnijo način za koriščenje očetovskega dopusta. Navodila so jasna in podrobna, so zagotovili.

Glede na pojasnilo, ki so ga objavili tudi na svoji spletni strani, ima oče od 1. januarja letošnjega leta naprej pravico do očetovskega dopusta v trajanju 70 koledarskih dni. 20 dni očetovskega dopusta je plačanega, saj država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za ostalih 50 dni pa država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Oče mora prvih 15 dni dopusta izrabiti do šestega meseca otrokove starosti

Oče mora prvih 15 dni dopusta izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. januarja letos pa ima oče pravico do dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga izrabi v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 50 dni, za katere so plačani prispevki le za socialno varnost, pa lahko oče izrabi do otrokovega tretjega leta starosti.

V skladu z novo ureditvijo se je torej neplačani del dopusta delno skrajšal v korist plačanih dni. Do zdaj je sicer neplačani del očetovskega dopusta lahko trajal 75 dni, po novem pa bo lahko največ 50 dni.

Nova ureditev po opozorilu ministrstva velja za vse očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta. Gre torej za vloge, vložene po 1. januarju letošnjega leta.

Do očetovskega dopusta (pet dni) upravičeni tudi očetje otrok, mlajših od treh let

Po pojasnilu ministrstva so do dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso uveljavljali ali niso v celoti izkoristili neplačanega očetovskega dopusta. Zakonski pogoj za koriščenje pravice do neplačanega očetovskega dopusta je namreč otrokova starost treh let.

To pomeni, da lahko dodatnih pet dni plačanega dopusta uveljavljajo očetje tistih otrok, ki so na dan oddaje vloge mlajši od treh let. To so očetje, ki imajo v odločbi priznano pravico do neplačanega očetovskega dopusta in niso izkoristili več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta.

Prav tako so to očetje, ki lahko pravico do neplačanega očetovskega dopusta še zahtevajo z vlogo, pri čemer je meja otrokova starost manj kot tri leta. Na ministrstvu pojasnjujejo, da ta ureditev velja ne glede na to, kaj so očetje glede neplačanega očetovskega dopusta označili v prejšnji vlogi.

Za očete otrok, starejših od treh let, pa nova ureditev ne velja. Pravice do neplačanega dopusta, ki se je zdaj delno preoblikovala v plačani dopust, namreč nimajo več oziroma je ne morejo uveljavljati.

Dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta po novi ureditvi lahko koristijo očetje, dokler otrok še ni končal prvega razreda osnovne šole.

Očetovski dopust se uveljavlja na centru za socialno delo z vlogo. Center prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo. V vlogi še ni treba navesti datumov izrabe za dodatnih pet plačanih dni, ki jih oče porabi v strnjenem nizu. Po izrabi oče sporoči datume na center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila.

STA


Najbolj brano