Obrtniki, če greste v pokoj, zaprite dejavnost

Z novim letom začne veljati zakon, ki bo zavarovancem, ki se lahko upokojijo, a bi še radi delali, to omogočil. Tisti, ki bi radi zaprli dejavnost in šli v pokoj, to lahko storijo do 31. januarja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Novela pokojninskega zakona tako ureja dvojni status tistih, ki bi kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev še radi delali. Upokojeni obrtniki, ki bi se morali do konca decembra odločiti med polno pokojnino in ohranitvijo dejavnosti, pa se lahko za izbris iz poslovnega registra odločijo do 31. januarja.

Zavarovanec, ki bi se lahko starostno ali predčasno upokojil bodisi po zadnji pokojninski reformi bodisi po pokojninski reformi z veljavnostjo do leta 2013, bo lahko uveljavil izplačilo 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine. Vendar pa ta možnost velja le v povezavi s pogoji iz dela veljavne pokojninske reforme, ki se nanaša na varstvo pričakovanih pravic, so poudarili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Zavarovanec bo lahko po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno upokojitev ostal delovno aktiven najmanj dve uri na dan in ob tem prejemal 75 odstotkov pokojnine oziroma sorazmerni del pokojnine glede na vključenost v zavarovanje. Enako velja tudi za upokojenca, ki bo znova vstopil v zavarovanje.

Upokojenci, ki bi se morali v skladu z novelo zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja do konca letošnjega leta odločiti bodisi za prejemanje polne pokojnine bodisi za ohranitev dejavnosti, se bodo lahko za izbris iz poslovnega registra odločili do 31. januarja 2016.

Prav tako bodo lahko do tega datuma prijavo v zavarovanje vložili tisti, ki se bodo odločili ohraniti dejavnost in od 1. januarja 2016 vstopiti v zavarovanje denimo za dve uri.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so napovedali, da bodo po novem letu vložili zahtevo za ustavno presojo novele. Vseskozi so se namreč zavzemali za rešitev, po kateri bi bilo mogoče ohraniti dejavnost in hkrati prejemati polno pokojnino. NR


Najbolj brano