Obporodna epiduralna analgezija v Ljubljani na voljo 24 ur na dan

Obporodna epiduralna analgezija je po uspešno zaključenem skupnem projektu kliničnega oddelka za perinatologijo ginekološke klinike in oddelka za anesteziologijo UKC Ljubljana na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu. Strokovni direktor klinike Adolf Lukanovič je dejal, da gre za velik korak k zagotavljanju visoko kakovostnih storitev.

LJUBLJANA > Predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo na ginekološki kliniki Nataša Tul Mandič je na novinarski konferenci poudarila, da so do avgusta lani anesteziološko dejavnost v porodnem bloku opravljali anesteziologi, zaposleni na ginekološki kliniki. Zaradi pomanjkanja kadrov so zagotavljali le nujne posege, zato pa lajšanje obporodne bolečine za zdrave porodnice s sodobnimi tehnikami ni bilo na voljo kadarkoli, je dejala.

Lukanovič je poudaril, da imajo na kliničnem oddelku za perinatologijo ljubljanske ginekološke klinike letno več kot 6500 porodov, kar jih uvršča med največje porodnišnice v Evropi. V Sloveniji so prvo epiduralno analgezijo uporabili že leta 1982. V vseh teh letih pa po njegovih besedah niso mogli zagotoviti stalnega nudenja obporodnih analgezij prav zaradi pomanjkanja kadrov.

Zadnje leto so z združitvijo anesteziologov na ginekološki kliniki in tistih s kliničnega oddelka za anesteziologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana omogočili izvedbo projekta. Tako so uspeli zagotoviti večjo kadrovsko zasedenost in lajšanje bolečin s sodobnimi tehnikami 24 ur na dan in brez doplačila. Med te spadata epiduralna analgezija in ultrakratko delujoči opijati, ki si jih porodnice s posebno črpalko same odmerjajo.

Po besedah vodje anesteziološke dejavnosti v ljubljanski porodnišnici Tatjane Stopar Pintarič so v zadnjem letu zvišali uporabo obporodne analgezije na 18 odstotkov, od tega se je število epiduralnih analgezij povečalo na šest odstotkov. Leta 2012 so s sodobnimi metodami lajšali bolečino sedem in pol odstotkom porodnic, leto poprej pa slabim petim odstotkom.

V dežurni službi je od združitve anesteziologov vedno na voljo en anesteziolog in ena anestezijska sestra, v prihodnje pa bodo zaradi trenda po pogostejšem anesteziološkem lajšanju bolečin morali zagotoviti dva anesteziologa in dve sestri, je še dejala Stopar Pintaričeva.

Z novimi tehnikami obporodne analgezije so po njenih besedah zadovoljne tako porodnice kot osebje, saj so le te učinkovite za lajšanje bolečin ter varne tako za mamice kot za novorojenčke.

STA


Najbolj brano