Območje krške nuklearke bodo pred odločitvijo o drugem bloku vnovič raziskali

Gen energija, ki upravlja slovensko polovico Nuklearke elektrarne Krško (Nek), od leta 2007 izvaja raziskave območja, predvidenega za projekt gradnje drugega bloka. S konzorcijem podjetij za izvedbo raziskav, ki bodo izhodišče za geološko in seizmološko projektiranje, so decembra lani podpisali 2,6 milijona evrov vredno pogodbo.

Območje krške nuklearke bodo pred odločitvijo o drugem bloku vnovič raziskali. Foto: Martin Kerin
Območje krške nuklearke bodo pred odločitvijo o drugem bloku vnovič raziskali. Foto: Martin Kerin

KRŠKO > V Gen energiji so pojasnili, da je konzorcij podjetij - med katerimi imata pomembno vlogo Geološki zavod Slovenije, čigar strokovnjaki dobro poznajo posebnosti domačega terena, in ameriško podjetje Rizzo Associates, ki ima obsežne in globalne izkušnje z raziskavami pri najrazličnejših projektih - z nekaj več kot dveletnimi raziskavi začel takoj po podpisu pogodbe.

Z raziskavami v okviru celovite presoje pred odločitvijo o gradnji novega bloka jedrske elektrarne pa nameravajo analizirati in oceniti geološke ter seizmične značilnosti njegove lokacije, so dodali.

V Gen energiji se namreč predvsem zavzemajo za ohranitev in krepitev izrabe jedrske energije in hkrati poudarjajo, da je to optimalna tehnologija pridobivanja električne energije. Menijo tudi, da jedrska tehnologija brez izpustov ogljikovega dioksida omogoča zanesljivo in trajnostno proizvodnjo zadostnih količin električne energije, ki jo potrebuje razvojno naravnana ter okoljsko odgovorna družba.

“Jedrska tehnologija zagotavlja konkurenčno ceno proizvedene energije, ki bo pripomogla k ohranjanju in celo povečanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva,” so zapisali v Gen energiji.

Direktor Gen energije Martin Novšak je ob nedavni 40-letnici postavitve temeljnega kamna za Nek povedal, da so v družbi pripravljeni tudi na morebitno širitev slovenskih jedrskih zmogljivosti oz. na morebitno gradnjo drugega jedrskega bloka.

Poudarjajo, da ima Slovenija z njim priložnost izbrati trajnostno oskrbo z energijo, ki temelji na sodobnih nizkoogljičnih ter ekonomsko in okoljsko učinkovitih tehnologijah. Država pa bi morala z gradnjo drugega jedrskega bloka začeti čim prej, je ocenil.

Čeprav o gradnji drugega bloka še ni odločeno, bodo v Gen energiji nadaljevali s pripravo energetskega koncepta za novi blok, izobraževanjem na tovrstnem področju in opozarjanjem o sprejemljivosti jedrske energije. Opravili bodo tudi študije, ki jih potrebujejo v zvezi z izborom mesta postavitve drugega bloka.

V Gen energiji so prepričani, da se bo navedeni projekt prej ali slej znašel v slovenskih strateških dokumentih, saj si brez jedrske energije in drugega bloka nuklearke zanesljive dolgoročne oskrbe Slovenije in Hrvaške z električno energijo ne predstavljajo, je povedal Novšak.

STA


Najbolj brano