Objavljeno javno naročilo za dobavo hrane najbolj ogroženim

Ministrstvo za delo je v četrtek v okviru operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014-2020 objavilo javno naročilo za dobavo blaga v letih 2015 in 2016. Ponudnike vabi k oddaji ponudbe za dobavo moke, jajčnih testenin in druge hrane. Rok za prejem ponudb je 2. september do 9. ure.

Ministrstvo za delo je v okviru operativnega programa za 
materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014-2020 
objavilo javno naročilo za dobavo blaga v letih 2015 in 
2016. Foto: STA
Ministrstvo za delo je v okviru operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014-2020 objavilo javno naročilo za dobavo blaga v letih 2015 in 2016. Foto: STA

LJUBLJANA > Z ministrstva so sporočili, da v okviru javnega naročila po odprtem postopku vabijo ponudnike, da dajo ponudbo tudi za dobavo brušenega riža, trajnega mleka, jedilnega rafiniranega sončničnega olja in konzervirane zelenjave.

Javno naročilo po sklopih vključuje 800.000 kilogramov moke in prav toliko jajčnih testenin, 480.000 kilogramov brušenega riža, dva milijona litrov trajnega mleka, 360.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja in 260.000 kilogramov konzervirane zelenjave.

Lani je bil ustanovljen Sklad za evropsko pomoč najbolj ogroženim za obdobje od leta 2014 do 2020, katerega ključni cilj je krepitev socialne kohezije. Z nudenjem nefinančne pomoči najbolj ogroženim osebam v obliki hrane in osnovne materialne pomoči ter aktivnostmi socialnega vključevanja pomeni prispevek k odpravi najhujših oblik revščine.

Sloveniji je za izvedbo ukrepa dodeljenih 20,5 milijona evrov evropskega denarja, kar predstavlja 85-odstotni delež vseh upravičenih izdatkov, 15-odstotni delež pa država zagotavlja iz proračuna. Za celotno obdobje je tako na voljo nekaj več kot 24,1 milijona evrov.

Ministrstvo je v okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim v decembru 2014 že izvedlo prvi postopek javnega naročila za dobavo blaga v višini skoraj 1,2 milijona evrov.

Na ministrstvu so pojasnili, da so po slabi izkušnji iz prvega razpisa v besedilo razpisa vključili natančne zahteve glede kakovosti in zdravstvene ustreznosti živil. Kakovost blaga mora tako ustrezati standardom in deklarirani kakovosti na embalaži blaga.

Analiza vzorcev testenin, ki so bile dobavljene v okviru prvega razpisa, je pokazala prisotnost jajčnih beljakovin. Ker pa to na izdelku ni bilo navedeno, bi lahko tak izdelek pomenil tveganje za zdravje ljudi, ki so alergični na beljakovine jajc. Ponudnik Mercator je potem neustrezne testenine s sledmi jajc zamenjal z novimi.

Izbrani ponudnik bo moral vsaj tri dni pred začetkom posamezne faze dobave predložiti analizno poročilo ustreznega laboratorija o izvedenem vzorčenju in analizah izdelka. Poročilo bo moralo potrjevati, da je izdelek zdravstveno ustrezen ter ima vse kemijske in fizikalne lastnosti, zahtevane z nacionalno zakonodajo in zakonodajo EU.

Izvajali bodo tudi naključna testiranja izdelkov, ki bodo dobavljeni v centralna skladišča partnerskih organizacij v okviru tega javnega naročila, so pojasnili na ministrstvu.

STA


Najbolj brano