Objavljen razpis štipendij za deficitarne poklice

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je danes na svoji strani objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Glavne spremembe, ki jih prinaša nov razpis, so nova merila za izbor kandidatov in zoženi nabor deficitarnih poklicev, so sporočili iz sklada.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > V začetku februarja je stopila v veljavo novela zakona o štipendiranju, ki omogoča zaprti rok prijav, zato čas oddaje vloge ne bo več merilo za pridobitev štipendije. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 20. septembra letos.

Sklad bo podelil do 1000 štipendij v višini 100 evrov mesečno. Denar bo zagotovljen iz Evropskega socialnega sklada in proračunskega sklada ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer v višini 1,2 milijona evrov, so še zapisali v skladu.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje, ki so navedeni v razpisu.

Če bo sklad prejel več vlog, kot je na voljo sredstev, se bodo vloge razvrščale na podlagi višje povprečne ocene v zaključnem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Letošnji nabor izobraževalnih programov bo omejen na naslednje poklice (velja za oba spola): kamnosek izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, mesar, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar in

dimnikar.

Za izobraževalni program poklicno tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti je določen program ekonomski tehnik. Za madžarsko narodno skupnost pa so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik.

STA


Najbolj brano