Objavljen javni razpis za ureditev grobišča v Hudi jami

Ministrstvo za delo je objavilo razpis za izvedbo rudarskih del pri izkopu posmrtnih ostankov v jašku na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi jami ter pripravo vseh posmrtnih ostankov za prevoz ter njihov pokop v Mariboru. Razpis so pripravili na podlagi odločitve vlade za dokončno ureditev grobišča v Hudi jami.

Ministrstvo za delo je objavilo razpis za  rudarska dela pri 
izkopu posmrtnih ostankov v jašku na območju vojnega 
grobišča Barbara rov v Hudi jami ter pripravo vseh posmrtnih 
ostankov za prevoz ter njihov pokop v Mariboru.  Foto: STA
Ministrstvo za delo je objavilo razpis za rudarska dela pri izkopu posmrtnih ostankov v jašku na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi jami ter pripravo vseh posmrtnih ostankov za prevoz ter njihov pokop v Mariboru.  Foto: STA

LJUBLJANA > Iz besedila razpisa izhaja, da je lahko ponudnik vsak gospodarski subjekt, registriran za dejavnost, ki je predmet razpisa. Lahko gre tudi za skupino izvajalcev, ki poda skupno ponudbo. Ponudnik se lahko poteguje le za naročilo celotnih razpisanih del.

Ponudbe je moč oddati do 12. maja, istega dne jih bodo na ministrstvu tudi odprli. Pri izbiri bo edino merilo najnižja cena, če pa bo ponudnikov z enako ceno več, bodo izbrali tistega, ki bo ponudil daljši garancijski rok.

Dela v Hudi jami se bodo začela takoj po uveljavitvi pogodbe z najugodnejšim ponudnikom, rok za dokončanje pa je 17 mesecev od začetka del.

Razpis je objavljen na podlagi odločitve vlade, ki je v dogovoru z vladno komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč predvidela premestitev posmrtnih ostankov iz Hude jame v Maribor. V okviru teh postopkov je treba izvesti prenos posmrtnih ostankov, opraviti čiščenje skeletov za njihovo trajno shranitev, zagotoviti kremacijo organskih ostankov, ki niso primerni za shranjevanje v kostnici in ne omogočajo kasnejše identifikacije, izvesti izkop žrtev iz jaška I ter njihovo shranitev v Mariboru.

Pri postopkih bo potrebno sodelovanje strokovnjakov sodne medicine, rudarske, arheološke ter antropološke stroke. Za izvedbo projekta v območju rudnika bo treba pripraviti rudarski projekt, ki bo predvidel proces dela v rudniku in predvidel vse pogoje, ki bodo omogočali varno delo. Ocena vrednost za dela za leti 2016 in 2017 znaša 655.000 evrov, denar pa je zagotovljen v veljavnem proračunu.

STA


Najbolj brano