Obeta se šesta kadrovska sprememba v Cerarjevi ministrski ekipi

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar bo v primeru odstopa ali razrešitve šesta v ekipi premierja Mira Cerarja, ki bo morala zapustiti položaj. V letu in pol vladnega mandata je bil najbolj na prepihu šolski resor, ki ga vodi že tretja ministrica, menjali so se šefi gospodarskega in obrambnega resorja ter vladne službe za razvoj in kohezijo.

V letu in pol vladnega mandata je bil najbolj na prepihu šolski 
resor, ki ga vodi že tretja ministrica, menjali so se šefi 
gospodarskega in obrambnega resorja ter vladne službe za 
razvoj in kohezijo. Zdaj se obeta še menjava kulturne 
ministrice. Foto: STA
V letu in pol vladnega mandata je bil najbolj na prepihu šolski resor, ki ga vodi že tretja ministrica, menjali so se šefi gospodarskega in obrambnega resorja ter vladne službe za razvoj in kohezijo. Zdaj se obeta še menjava kulturne ministrice. Foto: STA

LJUBLJANA > Kadrovske težave so pestile zlasti prvo leto mandata aktualne vlade. Že po nekaj tednih je zaradi očitkov o domnevnem nedovoljenem dogovarjanju poslov med podjetji v času, ko je bil zaposlen v DZS, odstopil minister Jožef Petrovič. Zamenjal naj bi ga Gojko Koprivec, a se mu je poslabšalo zdravstveno stanje, zato je Miro Cerar njegovo kandidaturo umaknil, na to mesto pa nato imenoval aktualnega ministra Zdravka Počivalška.

Prvo obdobje aktualnega mandata je zaznamovalo tudi imenovanje nove ministrice, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenke Smerkolj. Dotedanja ministrica Violeta Bulc je bila namreč imenovana za evropsko komisarko za promet.

Pri izbiri ministrice za izobraževanje, znanost in šport pa SMC ni imela srečne roke. Marca lani je po razkritih visokih honorarnih zaslužkih odstopila Stanka Setnikar Cankar, njeno naslednico Klavdijo Markež pa so po le nekaj dneh odnesli očitki o plagiatorstvu magistrske naloge. Maja lani jo je nasledila aktualna ministrica Maja Makovec Brenčič.

Temperaturo v koaliciji je dvignila zlasti razrešitev ministra za obrambo iz vrst SD Janka Vebra lanskega aprila. Veber je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo namreč naročil analizo posledic morebitne prodaje Telekoma Slovenije, s čimer je po Cerarjevem mnenju Veber ravnal celo nezakonito. Nezadovoljstvo SD, ki je ministra branila, je bilo veliko, a je na koncu ostala v koaliciji, Vebra pa je nasledila aktualna ministrica Andreja Katič.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar bo zaradi odstopa ali razrešitve postala šesta v ministrski ekipi, ki se bo morala posloviti s svojega položaja. Obenem bo prva med zamenjanimi, ki jo je na ministrski položaj predlagal Desus.

Na prepihu so se v dobrem letu in pol aktualne vlade znašli še nekateri Cerarjevi ministri. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je interpelacijo uspešno prestala septembra lani, zunanji minister Karl Erjavec pa marca letos.

Zaradi afere z dodatki za stalno pripravljenost sta se pod pritiskom javnosti znašla tudi minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje Makovec Brenčičeva. Cerar je tedaj zavrnil Mramorjev ponujeni odstop. Interpelacija pa se kmalu obeta tudi ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak.

STA


Najbolj brano