Obeta se ponovitev razpisa za kandidate za sodnika v Strasbourgu

Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so izmenjali mnenja o postopku izbire kandidatov za sodnika v Strasbourgu. Ker bi nekateri procesni problemi lahko ogrozili kredibilnost Slovenije pri predlaganju liste, se je Pahor v soglasju z vsemi poslanskimi skupinami odločil za ponovitev razpisa, je dejala Simona Kustec Lipicer iz SMC.

Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so 
izmenjali mnenja o postopku izbire kandidatov za sodnika v 
Strasbourgu. Foto: STA
Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so izmenjali mnenja o postopku izbire kandidatov za sodnika v Strasbourgu. Foto: STA

LJUBLJANA > Po srečanju je Simona Kustec Lipicer v izjavi za medije pojasnila, da večina načeloma ni imela vsebinskih pomislekov o sami ustreznosti kandidatov za tri mesta kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Se je pa pokazalo, da obstaja kar nekaj procesnih problemov, ki bi potencialno lahko ogrozili kredibilnost Slovenije pri predlaganju liste.

Na listi kandidatov ni ženske, čeprav v sodstvu prevladujejo sodnice

Po njenih besedah sta bila izpostavljena dva večja problema. Eden je to, da na sedanji listi kandidatov ni ženske, kljub temu da je v sodni veji oblasti prevladujoče število ženskih sodnic, kar bi dajalo zelo nenavaden in neobičajen signal, je dejala Kustec Lipicerjeva. Drugi problem pa je po njenih navedbah to, da je prihajalo do zapletov že v sami fazi prijave, ko so se nekateri pogoji pojavljali kot dvomljivi.

V zvezi s tem je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pojasnil, da razpis že od začetka spremljajo razni problemi. Omenil je izločitev enega od prijavljenih kandidatov zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogojev, zaradi česar teče tudi spor na ustavnem sodišču, in nekatere druge kolizije interesov pri posameznih kandidatih, ki so prišli na prednostno listo, ki sta jo predsedniku republike predložila sodni svet in vlada. Tudi on kot pomanjkljivost liste vidi to, da na njej ni ženske kandidatke.

V SDS za ponovni razpis

V SDS tako po Tankovih besedah podpirajo prekinitev postopka in izvedbo ponovnega razpisa. “Upamo, da bodo kandidature, ki bodo prišle na razpis in potem do predsednika republike in do državnega zbora, bolj ustrezno pripravljene tako z vidika pogojev, odprave kolizij interesov in kakovosti prijavljenih kandidatov,” je dejal.

Spomnil je tudi, da ni vse odvisno od odločitve v slovenskem delu postopka, ampak je precej odvisno tudi od tega, kako bodo postopki potekali na parlamentarni skupščini Sveta Evrope, kjer se opravi končna izbira med kandidati. Po njegovem prepričanju ni dobro, da bi Slovenija na končni instanci doživela zavrnitev.

Sedanjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču mandat poteče 31. oktobra letos. Po Tankovih pojasnilih ni bojazni, da bi Slovenija z nepravočasno izbiro kandidatov ostala za določen čas brez sodnika, saj sedanji opravlja funkcijo do izvolitve novega.

Sodni svet in vlada dajeta prednost Đordževiću, Bošnjaku in Zidarju

Ministrstvo za pravosodje, ki je izvedlo razpis, je predsednika republike 20. aprila obvestilo o enajstih kandidatih, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. V skladu z zakonom sta svoje mnenje predsedniku posredovala sodni svet in vlada. Med 11 prijavljenimi kandidati sta prednost dala Miodragu Đordževiću, Marku Bošnjaku in Andražu Zidarju.

O treh kandidatih za eno mesto sodnika ali sodnice na predlog predsednika republike odloča DZ s tajnim glasovanjem, končno imenovanje enega sodnika ali sodnice izmed treh pa opravi Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

STA


Najbolj brano