Občutek mraza bo danes še okrepil veter

Zaradi nizkih temperatur - te se gibljejo od minus 19 do nič stopinj - so ceste ponekod po državi poledenele. Tudi čez dan pa z izjemo Primorske temperature ne bodo segle nad ledišče. Na Agenciji RS za okolje (Arso) ob tem opozarjajo, da bo občutek mraza krepil še veter, zaradi pričakovanih temperatur pa so razglasili oranžni alarm.

Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na Primorskem bo po napovedih Arsa pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter.

V prometno-informacijskem centru zato voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Na Gorenjskem pa je zaradi močnega vetra in snežnih nanosov promet oviran.

Po državi namreč danes vladajo zelo nizke temperature. Ob 7. uri je bilo najhladneje v Celju, minus 19 stopinj, v Kočevju in v Cerkljah ob Krki so namerili minus 18 stopinj, v Slovenj Gradcu minus 17 stopinj, v Črnomlju minus 16 stopinj, v Ljubljani pa minus 11 stopinj. Najtopleje je v Portorožu, kjer se je termometer dvignil do ledišča. Tudi čez dan z izjemo Primorske temperature ne bodo segle nad ledišče. Na Agenciji RS za okolje (Arso) ob tem opozarjajo, da bo občutek mraza krepil še veter, zaradi pričakovanih temperatur pa so razglasili oranžni alarm. Na Primorskem bo po napovedih Arsa pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter.

Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič ter cesti Lokve-Čepovan in Lokve-Predmeja. Za priklopnike in polpriklopnike pa velja prepoved na cesti Godovič-Črni Vrh-Col-Ajdovščina ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Arso opozarja na možnost preseganja mejne dnevne koncentracije delcev PM10 v zraku. Velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti velja v Zasavju, Celju, Ljubljani in Novem mestu. V Kranju, Mariboru in Murski Soboti pa so preseganja mogoča. V sredo pa bodo preseganja mejne vrednosti za delce PM10 mogoča v notranjosti Slovenije.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti na agenciji priporočajo občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter da ne kurijo na prostem.

STA


Najbolj brano