Ob vročinskem valu na Arsu svetujejo preventivne ukrepe

V letošnjem poletju smo dočakali prvi vročinski val. Agencija za okolje (Arso) opozarja, da bo danes in v torek po nižinah velika toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature se bodo povzpele tudi na 35 stopinj Celzija. V sredo bo vročina nekoliko popustila, v četrtek sledi začasna ohladitev.

V letošnjem poletju smo dočakali prvi vročinski val. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V letošnjem poletju smo dočakali prvi vročinski val. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Dežurni meteorolog Brane Gregorčič je dejal, da so bile temperature že v nedeljo povsod po Sloveniji nad 30 stopinj Celzija. Danes in v torek pa lahko pričakujemo v večjem delu države po nižinah okoli 34, tudi 35 stopinj Celzija.

“Tudi povprečna dnevna temperatura bo presegla 27 stopinj Celzija, to je tisti prag, ko je naše počutje še dobro. To pomeni, da je toplotna obremenitev za organizem že povečana in se je treba preventivno obnašati,” je opozoril Gregorčič.

Svetuje, naj se ljudje sredi dneva in popoldne ne zadržujejo na soncu, se takrat fizično ne naprezajo, po drugi strani je treba piti dovolj nesladkane in brezalkoholne tekočine. Prostore je treba prezračevati ponoči in zjutraj, pred vožnjo pa avtomobil dobro prezračiti, tudi če imamo klimatsko napravo.

“S tem bomo ublažili neprijetno vročino. Seveda pa jo bo tudi narava ublažila sredi tedna, ko pričakujemo že v sredo oziroma v noči na četrtek kar občutne ohladitve,” napoveduje.

Čez dan se bodo temperature gibale blizu 20 stopinj Celzija, morda kje tudi kakšno stopinjo manj. V visokogorju bi lahko v četrtek dopoldne snežilo do 2000 metrov nadmorske višine. Ta ohladitev bo vztrajala nekaj dni. Od sobote ali nedelje naprej pa se bo ozračje spet nekoliko segrelo, a je možnost za nov vročinski val v prihodnjem tednu majhna, ocenjuje Gregorčič.

“Od nedelje naprej lahko pričakujemo zmerno poletje s temperaturami med 25 in 30 stopinj Celzija. Za kakšen nov vročinski val bo verjetno še prezgodaj. Ne moremo ga sicer izključiti, v letošnjem poletju se bo verjetno pojavil še kakšen, ampak v prihodnjem tednu verjetnost za to ni prav velika,” je dejal.

STA


Najbolj brano