Ob trošarinah na sladke pijače še ukrepi preusmerjanja k uživanju vode

Na ministrstvu za zdravje si ob napovedi glede uvajanja trošarin na sladke pijače želijo, da bi se del tega denarja lahko namensko porabil za javne zdravstvene in preventivne programe. Po njihovem mnenju je tudi pomembno, da država sprejme ukrepe, ki bodo preusmerili potrošnike od sladkih pijač k uživanju navadne, izvirske in mineralne vode.

Na ministrstvu za zdravje želijo, da država sprejme ukrepe, ki bodo preusmerili potrošnike od sladkih pijač k uživanju navadne, izvirske in mineralne vode Foto: Leo Caharija
Na ministrstvu za zdravje želijo, da država sprejme ukrepe, ki bodo preusmerili potrošnike od sladkih pijač k uživanju navadne, izvirske in mineralne vode Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Dodatne obdavčitve nezdravih živil naj bi se kombiniralo z zniževanjem dajatev na izdelke, katerih potrošnjo želi država povečati, poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Menijo, da je uvedba trošarine na sladke pijače smiselna, saj so prehranske navade prebivalcev Slovenije, še posebej otrok in mladostnikov nezdrave in jih je treba izboljšati. Še posebej problematično je preveliko uživanje sladkih pijač namesto uživanja zadostne količine vode.

Po raziskavi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz leta 2010 so slovenski mladostniki po zaužitju sladkih pijač med evropskimi državami v samem vrhu. Med 11-letniki so slovenski otroci na drugem mestu, takoj za Anglijo, med 15-letniki pa celo na prvem mestu.

Škodljivi učinki prekomernega pitja pijač z dodanim sladkorjem se odražajo v debelosti, zvišani vrednost krvnega sladkorja, zvišanem krvnem pritisku, dislipidemiji.

Zadnjih 30 let so te pijače postajale vse bolj dosegljive za potrošnike. Njihovo uživanje se je v zadnjem desetletju skoraj podvojilo, kar je na nivoju EU sprožilo razpravo o možnih ukrepih, s katerimi bi zajezili škodljivo uživanje sladkanih pijač.

Bela knjiga, ki jo je na temo prehrane, prekomerne teže in z njima povezanimi tveganji pripravila Evropska komisija, sprejeta pa je bila za obdobje 2007-2013, zajema sedem področij prehrane in gibanja, med katera sodi tudi zagotavljanje zdravih izbir in s tem v zvezi priprava ukrepov, ki vplivajo na cene živil, kot so davki na pijače z dodanim sladkorjem oziroma finančne spodbude za živila, kot sta sadje in zelenjava, navajajo na ministrstvu.

Tudi OECD v svojem poročilu Fit not fat priporoča vladam, da lahko za boj proti debelosti uporabijo različne prijeme, med katerimi navaja tudi fiskalne ukrepe, s katerimi lahko spreminjamo razmerja različnih skupin hrane.

Ukrep bo zdravstveno ministrstvo pripravljalo skupaj z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvom za finance.

STA


Najbolj brano