Ob svetovnem dnevu brezdomcev opozorilo, da se to lahko zgodi tudi tebi

Ob svetovnem dnevu brezdomcev 10. oktobra se vrstijo opozorila na njihov nezavidljiv položaj. Letos želijo izpostaviti, da lahko takšna usoda doleti vsakogar od nas.

V Sloveniji je po uradnih podatkih brez strehe nad glavo več 
kot 2700 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Ilona Dolenc
V Sloveniji je po uradnih podatkih brez strehe nad glavo več kot 2700 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Ilona Dolenc

SLOVENIJA > V Sloveniji, kjer je po uradnih podatkih brez strehe nad glavo več kot 2700 ljudi, bo več zavetišč priredilo dan odprtih vrat, v Mariboru pa bodo ponovno izvedli Živo verigo.

Kot je pokazala terenska raziskava, ki so jo letos med 200 brezdomci v Sloveniji izvedle članice mariborskega društva Humanitarček, so moški brezdomci povprečno stari 42 let, ženske 39 let. Moški na cesti preživijo povprečno kar 12 let, ženske pa štiri. Na ulico so ženske večinoma privedla nezadostna finančna sredstva, pomanjkanje dela in nasilje v družini, moške pa prepovedane substance in nezadostna finančna sredstva.

V Sloveniji se lahko zatečejo v 13 zavetišč in programov, kjer je na voljo skupaj 269 mest. To je premalo, še posebej če se upošteva podatke društva Brezdomni do ključa, po navedbah katerega je bilo lani zabeleženih 4015 brezdomnih oseb. Med njimi so tudi celotne družine, ki jih v zavetiščih ne morejo namestiti skupaj.

Nevladne organizacije opozarjajo, da je reševanja stisk še vedno premalo in da je veliko preloženo na posameznike in nevladne organizacije, ki skušajo olajšati stisko.

Da bi spremenili odnos družbe do brezdomcev, se vse od leta 2010 obeležuje svetovni dan brezdomcev. Ta letos poteka pod sloganom Lahko se zgodi tudi tebi.

STA


Najbolj brano