Ob slabi letini pomoč za čebelarje z več kot 20 panji

Država bo prek pravila de minimis čebelarjem z več kot 20 panji namenila po pet evrov pomoči na panj. Toliko panjev je po mnenju pristojnega ministrstva meja, ki je upravičena. Pomoči bo tako deležno okoli 2000 čebelarjev in bo državo stala 400.000 evrov.

Država bo  čebelarjem z več kot 20 panji namenila po pet evrov pomoči na panj. Pomoči bo tako deležno okoli 2000 čebelarjev in bo državo stala 400.000 evrov. Foto: Leo Caharija
Država bo čebelarjem z več kot 20 panji namenila po pet evrov pomoči na panj. Pomoči bo tako deležno okoli 2000 čebelarjev in bo državo stala 400.000 evrov. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Tega denarja ministrstvo nima na postavkah, bo pa na voljo ob prerazporeditvah,” je po današnjem sestanku s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem pojasnil odhajajoči minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Čebelarska zveza bo v dveh tednih pripravila poročilo o letošnji čebelarski letini, ki bo tudi osnova za začetek postopka za pomoč čebelarjem. “Gre bolj za moralno pomoč čebelarjem v tej hudi letini,” meni Noč.

Čebelarji želijo imeti čez zimo na voljo tudi eno od naravnih zdravil za zatiranje varoze, to je oksalno kislino. “Zaradi enkratne krizne situacije bomo poskušali priskočiti na pomoč, če bo to možno. Trenutno možnosti še preverjamo,” je pojasnil Židan.

Noč je vesel, da so na ministrstvu prisluhnili njegovi pobudi, da skušajo vsakemu čebelarju pomagati z nakupom sredstev za zimsko zatiranje varoze, ki je obvezno. “Tu bi pomagali vsem čebelarjem, tudi tistim z enim panjem. Treba je najti rešitev, ki bo optimalna, da bodo čebelarji čim lažje prišli do teh zdravil in sicer brezplačno,” je še dejal Noč.

STA


Najbolj brano