Ob 73. obletnici dražgoške bitke znova poziv k spravi

Ob 73. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi. Kljub dežju so se številni v vas na pobočjih Jelovice podali peš. Prisluhnili so akademiku Antonu Vratušu, ki je poudaril pomen sprave in pozval, naj ob 70-letnici osvoboditve naše domovine stopimo skupaj in si sežemo v roke. Tako bo tudi izhod iz težav lažji.

Ob 73. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi.
Ob 73. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi.  

DRAŽGOŠE > Decembra 1941 je v Poljanski dolini in v okolici Jesenic, Gorij in Bohinja izbruhnila ljudska vstaja. Po hudih bojih z okupatorjem se je okoli 200 borcev Cankarjevega bataljona za božič in novo leto ustavilo v Dražgošah, da bi se odpočili in pripravili na nove spopade. Napadlo jih je 25- do 30-krat številčno močnejših in do zob oboroženih Nemcev, je opisal Anton Vratuša.

Umrlo 41 Dražgošanov in devet partizanov

Partizani so branili hišo za hišo, nato pa so se umaknili na globoko zasneženo Jelovico. Le maloštevilni Dražgošani so poslušali njihov nasvet, naj se jim pridružijo. Nemci svojega osnovnega cilja v Dražgošah, to je uničenja Cankarjevega bataljona, niso dosegli, so se pa krvavo maščevali, ubili so več Dražgošanov in vas požgali. Skupaj je v bitki in po njej umrlo 41 Dražgošanov in devet partizanov.

Vratuša je dejal, da današnja slovesnost obnavlja spomin na težke boje, ki jih je vodil Cankarjev bataljon, na žrtve Dražgošanov in na zločin okupatorja. “Da se ve in da se ne pozabi. Oprosti se lahko, pozabiti se ne more in se ne sme, da lahko delujemo tako, da se kaj takega nikoli več ne zgodi,” je poudaril Vratuša, ki je bil tudi sam borec NOB.

Vratuša, ki bo prihodnji mesec dopolnil sto let, je danes iz rok predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška prejel posebno priznanje za svoja prizadevanja v duhu vrednot NOB.

V Normandiji sprava med nekdanjimi sovražniki in zavedanje za skupno odgovornost za mir

Kot je ocenil Vratuša, pa je Slovenska narodnoosvobodilna vojska, ki je že v času boja požela visoka zavezniška priznanja, najvišje priznanje doživela lani, ko je francoski predsednik Francois Hollande, v dogovoru s slovenskih predsednikom Borutom Pahorjem, povabil njene veterane na proslavo ob 70-letnici odprtja druge fronte 6. junija v Normandiji.

Proslava je pomenila tudi spravo med nekdanjimi sovražniki in njihovo zavedanje skupne odgovornosti za mir in varnost v sodobnih časih ter za povrnitev medsebojnega zaupanja med narodi. “To dolgujemo žrtvam vojnega in drugega nasilja v 2. svetovni vojni in po njej, pa tudi samim sebi in bodočim rodovom,” je opozoril Vratuša.

Za lažji izhod iz težav stopimo skupaj in si sezimo v roke

Želi si, da se tega še zlasti spomnimo letos ob 70. obletnici osvoboditve domovine. “Stopimo torej skupaj, poglejmo si v oči in sezimo v roke. Tako bo tudi izhod iz današnjih težav naše družbe lažji in učinkovitejši, saj si ljudje želijo živeti v miru, medsebojnem zaupanju, solidarnosti in dobrem sosedstvu,” je prepričan.

Vratuši je prisluhnil tudi slovenski politični vrh, ki se je udeležil današnje proslave. Med navzočimi so bili predsednik republike Borut Pahor, ki je položil tudi venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, podpredsednik vlade Dejan Židan, obrambni minister Janko Veber, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Prireditev izkoristili tudi za rekreacijo

V Dražgošah se je v slabem deževnem vremenu danes zbralo precej manj ljudi, kot jih je prireditev privabilo lansko sonce. Kljub temu so se številni v vas na pobočjih Jelovice povzpeli peš, nekateri celo s kolesom ali konjem ter današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev izkoristili tudi za rekreacijo.

Kar 560 ljudi se je udeležilo najdaljšega izmed osmih organiziranih pohodov, to je nočnega 36. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. 197 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo s še zahtevnejšim, 16. Nočno-dnevnim rekreativnim pohodom Železniki-Ratitovec-Dražgoše.

STA


Najbolj brano