Ob 1. maju po Sloveniji številne prireditve

Ob 1. maju, prazniku dela, po državi potekajo številne prireditve. Tradicionalno prvomajsko srečanje poteka na Rožniku nad Ljubljano. Na Jesenicah sta prvomajsko praznovanje pripravili tamkajšnja občina in Skei, v Mirni pa ZSSS Dolenjska, Bela krajina in Posavje. Na Javorovici je zbrane nagovoril evropski poslanec Franc Bogovič.

Praznovanje praznika dela v Mariboru. Foto: STA
Praznovanje praznika dela v Mariboru. Foto: STA

LJUBLJANA, MIRNA, JESENICE, ŠENTJERNEJ> Na srečanju na Jesenicah je zbranim spregovorila predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) Lidija Jerkič. Poudarila je, da je 1. maj še vedno praznik dela in bo tak tudi ostal, pri tem pa ne gre za praznovanje delovnih zmag, ampak poklon delavcem, ki so si upali postaviti zase.

Po njenih besedah se je treba vsakega 1. maja, pa tudi vsak dan posebej, spomniti, da je delo vrednota in osnova človeka. Pri tem bodo po njenih besedah svojo vlogo odigrali tudi sindikati, posebej v času, “ko zavedanje o vsebini kapitalizma šele nastaja in smo dolžni osveščati delavke in delavce, da jim nihče ničesar ne bo podaril”. Poudarila je potrebo po skupnem nastopu, pogajanjih za kolektivne pogodbe in solidarnosti.

Na Javorovici je praznovanje pripravila Občina Šentjernej, evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pa je v nagovoru izpostavil potrebo po takšni delovni zakonodaji, ki bo omogočala, “da bodo delavci zadovoljni v svojem delovnem okolju, da bo delo pošteno plačano, da bodo pridni nagrajeni in da bodo delodajalci lahko zaposlovali za nedoločen čas”.

Opozoril je, da je bilo dovolj kraje skupnega premoženja in politike, ki razdvaja narod. Za boljšo Slovenijo ne potrebujemo spremembe družbenega sistema, je dodal.

Na prireditvi v Mirni je govoril svetovalec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič. Opozoril je, da “imamo v Sloveniji slepo varčevalno politiko, ki se jo 'pegla' z govoričenjem o vrednotah”. Na drugi strani pa je po njegovih besedah vsak dan več revščine. Zato je prepričan, da so politiki zamenjali 1. maj s 1. aprilom, in da imajo ljudi za norce.

Poudaril je, da delavcem nihče “ne bo kar tako prisluhnil,” zato se je treba “organizirati, biti glasen in vztrajen”. V tej luči je tudi pozval k podpisu podpore spremembam zakona o minimalni plači, ki so jih pripravile vse sindikalne centrale in spreminja definicijo minimalne plače.

Prireditve potekajo tudi v nekaterih drugih krajih, med drugim na Ravnah na Koroškem, kjer bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v sporočilu za javnost ob prazniku dela zapisala, da se ji ob 1. maju porajajo mešani občutki, saj se z nekaterimi novimi okoliščinami odpira tudi prostor novodobnega izkoriščanja enih vrst dela z drugimi vrstami. Pri tem je opozorila na skupine posameznikov, ki delo pojmujejo tako, “da ga ni možno opisati drugače kot z oznako goljufija in prevara”. Opozorila je tudi, da nekateri posamezniki na račun lastnega zaslužka delavce plačujejo minimalno ali pa sploh ne. Zato se je zavzela za iskren in pošten odnos do dela.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je na spletni strani SMC podaril, da je 1. maj “vsakič znova priložnost za okrepljeno zavedanje pomena dela, ne le kot temeljne človekove pravice, ampak tudi kot temeljne družbene vrednote”.

Oglasili so se tudi v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, kjer so opozorili na problem prekernosti. Ta delavce po njihovih navedbah poriva v nepovezanost, zato so pozvali k njihovem združevanju.

STA


Najbolj brano