OVS zaradi suma izdaje tajnih podatkov naznanila Tonina?

Po neuradnih informacijah STA je Obveščevalno-varnostna služba (OVS) obrambnega ministrstva naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij podalo zoper poslanca NSi Mateja Tonina. Tonin je vodil nenapovedani nadzor na OVS, pred dnevi pa ga je zaradi afere Telekom ovadil nekdanji član uprave AUKN Marko Golob.

Matej Tonin je vodil nenapovedani nadzor na OVS, pred dnevi 
pa ga je zaradi afere Telekom ovadil nekdanji član uprave 
AUKN Marko Golob. Foto: STA
Matej Tonin je vodil nenapovedani nadzor na OVS, pred dnevi pa ga je zaradi afere Telekom ovadil nekdanji član uprave AUKN Marko Golob. Foto: STA

LJUBLJANA > Veber je sicer ob pojasnjevanju afere že večkrat ocenil, da so izjave vodje nenapovedanega nadzora Tonina dokaz, da ima žvižgača v OVS, ki mu je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize. Afera je izbruhnila, potem ko je prišlo na dan, da je minister OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin ocenjuje, da gre z naznanilom OVS, za katero je sicer izvedel iz medijev, za maščevanje in politični obračun. "Vsi argumenti so na moji strani. Deloval sem v skladu s sklepom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb," je navedel. Po njegovem mnenju je tudi nerazumljivo, da ga obtožujejo izdaje državnih skrivnosti, če je minister Veber ves čas zatrjeval, da je OVS zbiral informacije zgolj iz javno dostopnih virov.

Golob in nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Ludvik Zvonar pa sta Tonina pred dnevi ovadila, ker naj bi kot uradna oseba v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov v vlogi podpredsednika komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb sporočil javnosti tajne podatke glede aktivnosti zaščite telekomunikacijskega sistema ministrstva za obrambo.

Veber je medtem po poročanju Televizije Slovenija zatrdil, da je šlo za razkrivanje zaupnih informacij. "Ne razkrivamo organizacijske strukture, ne razkrivamo dokumentov, ki so bili mogoče pripravljeni. To so zadeve, ki jih nikakor ni mogoče predstavljati javnosti," je povedal Veber in še zatrdil, da je obrambno ministrstvo Tonina ovadilo po uradni dolžnosti. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu pa so za Pop TV potrdili, da so prejeli prijavo "zoper znano osebo", ki jo bodo preučili. Veber je sicer ob pojasnjevanju afere že večkrat ocenil, da so izjave vodje nenapovedanega nadzora Tonina dokaz, da ima žvižgača v OVS, ki mu je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize.

Tonin je takrat dejal, da se bo branil "zelo enostavno", saj da ima za vse stvari, ki jih je počel, sklep komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je v današnji izjavi novinarjem v DZ na vprašanje, kako komentira napade na vodjo poslancev njihove stranke Mateja Tonina, dejala: "Žalostno je, da vedno napademo tistega, ki odkrije nekaj nezakonitega, in ne tistega, ki je nezakonitost povzročil."

STA


Najbolj brano