O volitvah niso govorili

Vlada bo danes potrdila zakon o drugem tiru in ga poslala v državni zbor s priporočilom, naj ga ta sprejme po nujnem postopku. To je treba narediti, da Slovenija ne bi zamudila rokov za kandidiranje na evropskih razpisih, so po včerajšnjem srečanju koalicije pojasnjevali v koalicijskih strankah. To pa še ne pomeni, da v SD in Desus nimajo pomislekov o tem zakonu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc včeraj ni prišla na 
vrsto s točko o zdravstveni reformi. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc včeraj ni prišla na vrsto s točko o zdravstveni reformi. Foto: STA

LJUBLJANA > Koalicija pričakuje, da bo pri gradnji drugega tira tesno sodelovala tudi Luka Koper, “ki bo imela od projekta največ koristi”, je po predstavitvi predloga zakona predsednikom strank in vodjem poslanskih skupin povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Sestanek je zapustil z nalogo, naj ministrstvo vzpostavi stik s predstavniki Sveta za civilni nadzor projekta drugi tir. Kot je dejal Leben, si v koaliciji želijo, “da pri projektu sodelujejo tudi oni in s skupnimi predlogi izboljšamo nas projekt.”

Kaj bodo dobili Madžari?

Zahteva, naj se ministrstvo še pred obravnavo zakona v parlamentu uskladi z Luko Koper, prisluhne pa naj tudi pobudam in argumentom civilne iniciative, je prišla iz vrst stranke Desus. Njen predsednik Karl Erjavec je bi sicer včeraj zadovoljen z zagotovili Lebena, da Madžarska, ki naj bi pri gradnji sodelovala s Slovenijo, ne zahteva niti deleža v Luki Koper niti koncesije. Vprašanje, pod kakšnimi pogoji bo Madžarska sodelovala v javnem-javnem partnerstvu, pa bega stranko SD. Kot je dejal vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han, na včerajšnjem vrhu koalicije na to vprašanje niso dobili odgovora.

V novo iskanje kandidatov za nadzornike SDH

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je napovedala ponovitev celotnega postopka izbire novih nadzornikov SDH. “Glede na odstop obeh kandidatov pred glasovanjem v državnem zboru smo preverili različne pravne možnosti in ugotovili, da moramo v skladu z zakonom ponoviti celoten postopek.” Ministrica zdaj izbira kandidate za člana strokovne komisije, ki bo pripravila kriterije in javni poziv za prijavo kandidatov ter strokovno preverila prijavljene kandidate. Sledilo bo potrjevanje kandidatov na vladi in glasovanje v državnem zboru. Optimisti napovedujejo, da bi bili vsi postopki lahko končani do poletja.

Peturno srečanje predsednikov strank in vodij poslanskih skupin ni bilo namenjeno le zakonu, ki naj bi družbi 2TDK dal pooblastila za to, da lahko začne graditi drugi tir. Na vrhu koalicije so razpravljali, katere projekte lahko koalicija še uresniči do volitev, ki naj bi bile sredi prihodnjega leta. Pričakovanja javnosti so visoka zlasti pri zdravstveni reformi, vendar pa zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc včeraj s to točko še ni prišla na vrsto.

Vrh koalicije se je včeraj poleg drugega tira uspel posvetiti še reorganizaciji centrov za socialno delo, demografskemu skladu, okoljski in prostorski zakonodaji, stanju na področju javnih financ in izbiri novih članov nadzornega sveta SDH.

Neusklajeni o reorganizaciji CSD

Reorganizaciji centrov za socialno delo, kot jo predlaga ministrstvo za delo pod vodstvom Anje Kopač Mrak (SD), nasprotuje stranka Desus. Vodja poslancev Desus Franc Jurša je povedal, da jih moti nova organizacija dela CSD. Ta predvideva 16 novih območnih enot, ki bodo bolj regijskega značaja. “V lokalni skupnosti z do 30.000 prebivalci enostavno ne bodo več imeli javnega sektorja oziroma javnih uslužbencev,” pred uvajanjem centralizacije tudi na tem področju svari Jurša. Zlasti za Desus je prioritetna tema tudi ustanovitev demografskega sklada. Ministrstvo za finance je zakon že skoraj pripravilo, vsi v koaliciji pa verjamejo, da bo šel predlog kmalu v parlamentarno proceduro.

Zaradi vse glasnejših ugibanj, ali bo koalicija sploh zdržala skupaj do rednih volitev, so morali predstavniki poslanskih skupin odgovarjati tudi na to vprašanje. “Danes se o volitvah nismo pogovarjali. Bili smo si enotni v tem, da bomo delali še naprej, tako kot do zdaj,” je povedala Simona Kustec Lipicer iz SMC. Matjaž Han je bil ob vprašanju, kateri so skupni imenovalci koalicije, nekoliko v zadregi. Po njegovih besedah imajo ljudje realne probleme, ki se jih rešuje z aktivnostjo vlade, sprejemanjem zakonodaje. “Upam, da bo, ne glede na to, da je še eno leto do volitev, vsebina pred političnimi kalkulacijami,” je dejal Han in ocenil, da so si verjetno pri tem vsi enotni.

JANA KREBELJ


Najbolj brano