O dogodkih v zvezi z begunci Svet za nacionalno varnost

Zunanji minister Karl Erjavec je ob prihodu na zasedanje Sveta za nacionalno varnost pojasnil, da so na pogovor danes poklicali veleposlanico Hrvaške Vesno Terzić in jo opozorili, da pri reševanju položaja z begunci pričakujejo korektno sodelovanje med državama, zlasti policijama. Erjavec poudarja, da je treba spoštovati sporazume in pravni red EU.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob prihodu na zasedanje 
Sveta za nacionalno varnost pojasnil, da so na pogovor 
danes poklicali veleposlanico Hrvaške Vesno Terzić in jo 
opozorili, da pri reševanju položaja z begunci pričakujejo 
korektno sodelovanje med državama, zlasti policijama. Foto: STA
Zunanji minister Karl Erjavec je ob prihodu na zasedanje Sveta za nacionalno varnost pojasnil, da so na pogovor danes poklicali veleposlanico Hrvaške Vesno Terzić in jo opozorili, da pri reševanju položaja z begunci pričakujejo korektno sodelovanje med državama, zlasti policijama. Foto: STA

LJUBLJANA > Hrvaška veleposlanica v Sloveniji Vesna Terzić je po besedah Karla Erjavca povedala, da imajo na Hrvaškem velike težave in jih je število beguncev presenetilo. Pogovor pa so zaključili s tem, da mora vsaka stran delovati v skladu s pravnim redom EU in sporazumi med državama, je novinarjem pojasnil Erjavec.

Danes se bo tako zavzel, da Slovenija dosledno spoštuje schengenska pravila. Je pa treba te postopke po Erjavčevih besedah peljati v korist beguncev, torej na human način, ter poskrbeti za vse tiste, ki bodo zaprosili za azil oziroma zaščito.

Erjavec pritrjuje, da zadnji dogodki niso bili dobri za odnose med državama ter da zlasti izjave predsednika hrvaške vlade niso bile najbolj ustrezne. “Pomembno je, da obe državi sodelujeta v korist zlasti ljudi, ki želijo boljše življenje. Ne želijo ostati na Hrvaškem ali v Sloveniji, a jim moramo omogočiti, da imajo ustrezne pogoje,” je pojasnil zunanji minister. Kdaj bodo lahko šli naprej, pa je po njegovih besedah vprašanje EU.

Poudaril je še, da poskuša Slovenija vse postopke izvajati na korekten in human način.

Predsednik SDS Janez Janša pa je ob prihodu na zasedanje sveta za nacionalno varnost izpostavil vprašanje, ali želimo spoštovati evropska pravila in domačo zakonodajo. Ta možnost po njegovih besedah obstaja, a potegne za sabo številne ukrepe, ki “so jih predstavniki slovenskih oblasti v zadnjih mesecih sami kritizirali”. Druga možnost pa je, tako Janša, da se poskuša težavo “izvoziti drugim”.

Predsednik vlade Miro Cerar bo izjavo za javnost dal predvidoma ob 18. uri.

STA


Najbolj brano