O NLB še ni soglasja

Premier Miro Cerar in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman sta včeraj v Bruslju predstavljala slovensko zamisel za to, da ne bi prišlo do prodaje hčerinskih bank, ki jih ima NLB na Balkanu. Ministrica za predlog ni dobila podpore evropske komisarke, a obe sta po srečanju poudarili, da se bodo pogovori nadaljevali.

Na včerajšnjih pogovorih v Bruslju ni prišlo do preboja.  Foto: STA
Na včerajšnjih pogovorih v Bruslju ni prišlo do preboja.  Foto: STA

BRUSELJ > “Dejstvo je, da naš predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija,” je po sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager priznala ministrica Mateja Vraničar Erman. Pogovori se bodo nadaljevali: “Ostajamo za pogovorno mizo. Končni rezultat še ni izoblikovan, ampak še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca.”

Namesto prodaje finančna kompenzacija

Ministrica je včeraj v Bruslju predstavila predlog, da bi NLB namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu plačala finančno kompenzacijo državi in se tako odkupila za bruseljsko odobritev državne pomoči banki leta 2013. Gre za finančno kompenzacijo nastajajočemu državnemu skladu, ki bi financiral projekte malih in srednjih podjetij.

Slovenija bi bila sicer po ministričinih besedah pripravljena sprejeti tudi morebitne dodatne ukrepe, če bi se Evropski komisiji to zdelo potrebno, da bi sprejela osnovni slovenski predlog. O podrobnostih teh dodatnih ukrepov ministrica ni želela govoriti.

Komisija: članice so odgovorne za spoštovanje zavez

V Evropski komisiji so po srečanju povedali, da sta komisarka in ministrica razpravljali o slovenskih načrtih za spoštovanje odločbe o državni pomoči, zlasti zaveze za “delno prodajo” državnega deleža banke, ter da komisija in slovenske oblasti ostajajo v stiku.

“Delna prodaja državnega deleža NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke, na podlagi katere je komisija odobrila znatno državno pomoč NLB v letu 2013,” so poudarili v komisiji in ponovili, da so članice odgovorne za spoštovanje svojih zavez.

Slovenski predlog o NLB je predsedniku Evropske komisije Jeanu Claudu Junckerju predstavil tudi premier Miro Cerar. Srečanje je bilo sicer namenjeno tudi drugim temam, ko je beseda tekla o NLB, pa je Cerar dobil vtis, da je Juncker slovenskemu predlogu pozorno prisluhnil. Cerar pravi, da gre za dober predlog, ki ponuja rešitev v duhu zavez in zagotavlja, da pridemo do istega cilja po drugačni poti. JANA KREBELJ, STA


Najbolj brano