O Mramorjevem nasledniku za zdaj še nič jasnega

O nasledniku Dušana Mramorja na mestu finančnega ministra ni znano še nič bolj določnega. V javnosti kroži več imen, ugibanja o ekonomistu Mojmirju Mraku in dolgoletni državni sekretarki na ministrstvu Mateji Vraničar Erman pa je še okrepilo dejstvo, da je bil Mrak danes v vladni palači, Vraničar Ermanova pa na sestanku pri premierju Miru Cerarju.

O nasledniku Dušana Mramorja na mestu finančnega ministra ni znano še nič bolj določnega. Foto: STA
O nasledniku Dušana Mramorja na mestu finančnega ministra ni znano še nič bolj določnega. Foto: STA

LJUBLJANA > Znani ekonomist Mrak, ki se ga je že večkrat v preteklosti omenjalo med kandidati za finančnega ministra, se je takoj po seji vlade mudil v vladni palači, ob odhodu pa izjav novinarjem ni želel dajati. Tako ni odgovoril na vprašanje, ali utegne prevzeti resor in ali ga je predsednik vlade Miro Cerar to prosil.

Je pa na vztrajanje novinarjev, ali ni vlade, v katero bi šel, odgovoril le, da se že "25 let to dogaja".

Vraničar Ermanova se je medtem danes mudila na daljšem sestanku pri premierju Cerarju. Uradno sta se pogovarjala o izvrševanju letošnjega proračuna po polovici leta in o pripravi sprememb proračuna za prihodnje leto ter proračuna za 2018, neuradno pa je Cerar državno sekretarko vprašal tudi, če bi bila pripravljena prevzeti vodenje ministrstva.

Vraničar Ermanova sicer novinarskih vprašanj, ali bo po Mramorjevem odstopu prevzela eno najpomembnejših funkcij v vladi, uradno ne komentira.

Že v kali pa je ugibanja o morebitni selitvi na mesto finančne ministrice zatrla ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, sicer dolgoletna tesna Mramorjeva sodelavka. Novinarjem je po seji vlade dejala, da o tem ne razmišlja, ker ima preveč izzivov na ministrstvu za zdravje in projektnih nalog glede zakonodaje. "Sem 200-odstotno v zdravstvu in imam namen izpeljati spremembe do konca mandata," je pojasnila.

Mramor je javnost z odločitvijo za nepreklicen odstop presenetil sredi meseca. Začasno je po njegovem odhodu vodenje ministrstva prevzela ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Premier Cerar je napovedal, da bi v najboljšem primeru ime kandidata za ministra DZ predlagal takoj po poletnih počitnicah.

STA


Najbolj brano